Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Behandeling van comapatïent Vincent Lambert wordt opnieuw stopgezet

Een adviseur van de ouders van Vincent Lambert toont een foto van Vincent Lambert in zijn huidige toestand.Beeld AFP

De behandeling van Vincent Lambert, een Fransman die al meer dan tien jaar in een vegetatieve toestand verkeert, zal opnieuw worden stopgezet. Zijn arts heeft beslist om de kunstmatige voeding van Lambert nog vandaag te beëindigen, dat deelde hij mee aan de familie.

Het Franse Hof van Cassatie - het hoogste rechtsorgaan in het land - had afgelopen vrijdag in een spoedprocedure bepaald dat de 42-jarige Vincent Lambert toch het recht heeft om te sterven. “Zijn behandeling mag onmiddellijk stopgezet worden”, luidde het. De beslissing dat de man in leven moet worden gehouden, is zodoende nietig verklaard. Het is niet mogelijk om tegen deze uitspraak in beroep te gaan. Zo komt er een einde aan een jarenlange juridische strijd. De familie van de vroegere verpleegkundige is immers diep verdeeld: terwijl zijn echtgenote haar man wil laten sterven, willen zijn katholieke ouders dat met alle macht verhinderen.

“De procedure om de behandeling te beëindigen naar aanleiding van de uitspraak van het Hof van Cassatie afgelopen vrijdag, zal vandaag van start gaan”, schreef dokter Vincent Sanchez in een e-mail gericht aan de familieleden van de patiënt.

De man liep door een motorongeluk in 2008 een ernstig hersenletsel op en raakte volledig verlamd. Hij belandde in coma. In 2013 bleek dat zijn gezondheid niet meer zou verbeteren, waarop zijn artsen adviseerden de behandeling stop te zetten. Zijn vrouw Rachel ging daarmee akkoord, net zoals zijn zes broers en zussen. Maar zijn ouders wilden daar niets van weten en zij startten een ware procedureslag. In mei kregen ze nog gelijk van het hof van beroep. Maar het Hof van Cassatie heeft dat arrest nu nietig verklaard. Vincent Lambert mag sterven.

“Hiermee eindigt de zaak. Tegen deze uitspraak is geen beroep meer mogelijk, want er zijn geen rechters meer om bij aan te kloppen”, zei de advocaat van Lamberts vrouw Rachel. Toch geven zijn ouders de strijd niet op. Gisteren nog wendde Lamberts moeder Viviane zich opnieuw tot de Verenigde Naties. En de advocaat van Lamberts ouders reageerde vrijdag al met een dreigement op de beslissing in cassatie. Ze zullen de behandelende arts voor moord voor de rechter brengen, zei advocaat Jérôme Triomphe.