Direct naar artikelinhoud
Zorgen pesticiden tegen buxusmotten voor hoge mezensterfte?
Vogelsterfte

Zorgen pesticiden tegen buxusmotten voor hoge mezensterfte?

Beeld Shutterstock

Uit burgeronderzoek van Vogelbescherming Vlaanderen en de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) blijkt dat een onrustwekkend hoog aantal kool- en pimpelmezen omkwamen de afgelopen twee jaar. Eén van de oorzaken zou mogelijk de pesticiden zijn waarmee buxusmotten bestreden worden.

Het aantal dode kool- en/of pimpelmezen liep hoog op de voorbije twee jaren. Via de website www.sosmezen.be konden burgers tussen 15 maart en 15 juni de dode vogeltjes melden. In totaal werden 4.516 dode mezen in kaart gebracht, verspreid over heel Vlaanderen. “Een dergelijk aantal hadden we niet verwacht”, aldus Velt en Vogelbescherming Vlaanderen.

Het hoge aantal dode meesjes zou te wijten zijn aan pesticiden waarmee in Vlaanderen sinds 2 jaar buxusmotten bestreden worden. “We kunnen de oorzaak aan de ene kant bij de landbouw zoeken, maar langs de andere kant ook bij de insecticiden die particulieren gebruiken. Het is namelijk pas de laatste twee jaar dat de oproepen over de dode meesjes zo sterk gestegen zijn, en dat beginpunt valt samen met de plaag van de buxusmotten en rupsen”, zo bevestigt Vogelbescherming Vlaanderen.

“Wij gaan ervan uit dat de mezen rupsen uit de buxussen pikten om aan hun jongen te voeren. Daarom zijn er zoveel kadavers van jonge kool- en/of pimpelmeesjes.” Waarom het hier in het onderzoek vooral over mezen gaat is volgens de organisatie simpel: “Kool- en pimpelmezen komen het vaakst voor en zijn ook het meest toegankelijk omdat ze zich vaak in vogelhuisjes in de tuin nestelen. Andere vogels bouwen hun nest veel te hoog in de bomen en daarnaar op zoek gaan zou veel te moeilijk zijn en de rust verstoren.”

‘Bijzonder verontrustend’

De meeste meldingen kwamen uit de provincie Oost-Vlaanderen, maar dat wil volgens Velt en Vogelbescherming Vlaanderen niet meteen zeggen dat er in Oost-Vlaanderen het meeste pesticiden worden gebruikt of dat er in Oost-Vlaanderen meer mezen sterven dan elders. Het heeft wellicht te maken met de grote betrokkenheid van de Oost-Vlaming bij onderzoeksprojecten als deze. (lees hieronder verder)

‘Bijzonder verontrustend’
Beeld sosmezen.be

De komende weken worden 100 stalen geanalyseerd in een lab in Zwijnaarde. “We willen onderzoeken of ons vermoeden klopt en er dus echt een verband is tussen de buxusmotten, de insecticiden en de hoge mezensterfte”, zegt Vogelbescherming Vlaanderen. “Het feit dat we een jaar geleden nog zoveel schadelijke stoffen vonden in het onderzoek in Nederland vinden we alvast zeer verontrustend.”

De reden waarom er slechts 100 stalen worden onderzocht, heeft te maken met de kostprijs. Één staal onderzoeken op de aanwezigheid van pesticiden kost beide organisaties 200 euro.

De resultaten van het onderzoek worden in september verwacht.