Man ensceneerde aanrijdingen om bejaarde bestuurders op te lichten: 15 maanden cel en boete gevorderd

© JAA

Het openbaar ministerie heeft vijftien maanden cel en 800 euro boete gevorderd voor Saddam E.A. (27) uit Berchem. De twintiger probeerde op de Carrefour-parking in Schoten bejaarde bestuurders geld af te troggelen door een aanrijding te ensceneren. Vorig jaar verscheen hij ook al voor de rechtbank als de ‘illegale taxichauffeur’ van de verdronken Didier Bartholomeus uit Schilde.

gjs

Saddam E.A. schuimde in april geregeld de Carrefour-parking in Schoten af op zoek naar bejaarden die na het winkelen in hun auto stapten. Als ze hun parkeervak uit reden, liet hij zich op de grond vallen en veinsde hij een aanrijding, waarbij zijn gsm kapot was gevallen. Hij vroeg vervolgens een schadevergoeding.

Twee slachtoffers betaalden hem, drie anderen hadden door dat er niets niet klopte, waarna hij afdroop. De beklaagde werd opgepakt en bekende de feiten. Opmerkelijk: hij had nog maar net een werkstraf van 120 uur gekregen voor gelijkaardige feiten. “Beklaagde is bijzonder hardleers en trok geen enkele les uit eerdere veroordelingen”, stelde de procureur.

Laatste kans

Toch vroeg Saddam E.A. nog een laatste kans aan de rechtbank. Zijn advocate pleitte voor een opslorping met zijn eerdere veroordeling. “In beide zaken viseerde hij oudere slachtoffers en had hij hetzelfde motief: hij had geld nodig om de deurwaarders op afstand te houden”, pleitte meester Joke Bleys.

Veel veroordelingen

Saddam E.A. verzamelde 50.000 euro aan boetes door zijn veelvuldige veroordelingen door de politierechtbank. Hij deed volgens zijn advocate wel moeite om werk te vinden, maar met zijn gevuld strafblad is dat niet simpel. De man werd in 2013 veroordeeld tot twee jaar cel voor drugsfeiten. In 2018 kreeg hij een werkstraf voor slagen en verwondingen.

Voor de onopzettelijke doding van Didier Bartholomeus (25) uit Schilde werd hij vorig jaar vrijgesproken. Saddam E.A. had de dronken jongeman twee jaar eerder in Merksem uit zijn illegale taxi gezet, waarna die wat verderop in een dok was gesukkeld en verdronken. De rechtbank vond het niet bewezen dat Saddam E.A. verantwoordelijk was voor zijn dood.

Vonnis op 15 juli.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen