Direct naar artikelinhoud
Griekse verkiezingen

Premier Tsipras geeft nederlaag in Griekenland toe

Uittredend premier van Griekenland Alexis Tsipras.Beeld EPA

Bij de Griekse vervroegde parlementsverkiezingen heeft Nea Dimokratia een overtuigende overwinning behaald op de extreemlinkse partij Syriza van de Griekse premier Alexis Tsipras. Volgens de eerste officiële schattingen haalde de centrumpartij van Kyriakos Mitsotakis 39,8 procent van de stemmen, tegenover 31,6 procent voor Syriza. Tsipras heeft zijn tegenstander al gefeliciteerd met de overwinning.

en

Het sociaaldemocratische Kinal (Beweging voor Verandering) zal volgens de Griekse krant Kathimerini naar verwachting op 8,3 procent eindigen, de Griekse Communistische Partij op 5,3 procent, de Griekse Oplossing op 3,7 procent en het linkse MeRA25 op 3,4 procent. De extreemrechtse partij Gouden Dageraad zou onder de kiesdrempel van drie procent eindigen. 

Volgens Singular Logic, het Griekse technologiebedrijf achter de officiële schattingen, zit er een foutenmarge van een half procentpunt op de officiële schattingen.

bevestiging

Eerder vandaag verscheen er al een exitpoll waarin de extreemlinkse partij van Tsipras onderuit ging tegen Nea Dimokratia. De centrumpartij zou 40 procent van de stemmen halen, tegenover 28,5 procent voor Syriza, bleek volgens openbare omroep ERT uit exitpolls van alle Griekse zenders samen. Op basis van de resultaten van de exitpolls kwam de partij van Mitsotakis aan 155 tot 167 van de 300 parlementszetels, en zou ze alleen een regering kunnen vormen. Syriza zou terugvallen op 77 tot 82 zetels.

Kyriakos Mitsotakis.Beeld REUTERS

Syriza boekte in januari 2015, in volle Griekse schuldencrisis, met 36,3 procent van de stemmen een grote verkiezingsoverwinning. Maar na een duidelijke nederlaag bij de Europese verkiezingen van 26 mei besliste de Griekse premier om de parlementsverkiezingen met enkele maanden te vervroegen. Normaal gezien moesten de verkiezingen pas in oktober plaatsvinden.