Tien doden in zwart verkeersweekend en toch daalt het aantal dodelijke ongevallen met jongeren al jaren

© Serge Minten

Het voorbije weekend verloren tien mensen het leven in het verkeer. Is het fenomeen van de ‘weekendongevallen’ terug van weggeweest?

krs, cel

In Kortessem in Limburg stierven het afgelopen weekend vijf jonge mensen in een dramatisch verkeersongeval. Hun Audi A6 reed zich te pletter tegen de gevel van een café. Vier jonge voetballers, onder hen Mo Nitcheu van STVV, en een jonge vrouw overleefden de aanrijding niet.

Zij waren niet de enige slachtoffers die in het verkeer vielen.

In de nacht van zaterdag op zondag knalde in het West-Vlaamse Damme een BMW met hoge snelheid tegen een voorligger. De mannelijke bestuurder – die een positieve ademtest aflegde – raakte lichtgewond, zijn 29-jarige vriendin Zoë Bouquet overleed gisterochtend in het ziekenhuis. De bestuurder van de aan­gereden auto, die meermaals over de kop ging, liep als bij wonder slechts lichte verwondingen op.

In het Limburgse Borgloon kwam een 56-jarige begeleider van een fietstocht voor het goede doel met zijn motor ten val. De man gleed met zijn hoofd tegen een elektriciteitspaal. Er kon geen hulp meer baten.

Nog in Limburg, in Dilsen-Stokkem, botste zaterdagochtend rond 5.45 uur een BMW tegen de ­gevel van een leegstaand huis. De auto vatte vuur en de brand sloeg over naar het huis. De bestuurder kwam om.

In Amay, in de provincie Luik, verloor in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-jarige vrouw uit Flémalle de controle over het stuur. De jonge moeder van een kindje van drie belandde tegen een verlichtingspaal en was op slag dood.

Enkele uren eerder, rond 00.30 uur, kwam een 29-jarige in Messancy (provincie Luxemburg) om het leven toen hij met zijn auto een rotonde miste en rechtdoor reed.

Jarenlange daling

Toch betekent dit niet dat het fenomeen van de weekendongevallen – waar elk weekend vooral jonge mensen in het verkeer omkomen – terug is van weggeweest. “Het aantal dodelijke ongevallen met jongeren daalt al jaren, ook tijdens weekends”, zegt Stef Willems van veiligheidsinstituut VIAS. “Dat is trouwens een van de meest gunstige trends van de afgelopen tien jaar, al blijft elk dodelijk ongeval hoe dan ook een drama.”

Volgens de recentste cijfers van Statbel lieten vorig jaar 106 twintigers het leven bij een verkeersongeval, in 2005 waren er dat nog 264. “Het feit dat jongeren een rijbewijs halen op latere leeftijd is een deel van de verklaring, al is ook hun uitgaanspatroon gewijzigd: de tijd van de megadiscotheken ligt al een tijdje achter ons en de meeste jongeren zoeken hun vertier nu dichter bij huis.”

Toch blijft die leeftijdsgroep met 23,3 procent van de dodelijke slachtoffers proportioneel het sterkst vertegenwoordigd in de statistieken. “De verklaring blijft dezelfde: een gebrek aan rijervaring, gekoppeld aan overmoed, al zeker wanneer door alcohol de remmingen wegvallen”, zegt Stef Willems. “Dat leidt al eens tot overdreven snelheid, het nemen van onnodige risico’s of het fout inschatten van bepaalde risico’s. Met alle gevolgen van dien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen