Politiechef opent deur voor agenten met beperkt strafblad

Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de federale politie © Photo News

De federale politie is zo wanhopig op zoek naar nieuwe agenten dat commissaris-generaal Marc De Mesmaeker de volgende regering vraagt om ook mensen met een beperkt strafblad toe te laten tot de opleiding. Dat zegt De Mesmaeker dinsdag in Knack. 'Maar we gaan niet inboeten op kwaliteit', nuanceert de politie.

pvm, mv

De politie heeft op dit ogenblik 3.700 openstaande vacatures. Marc De Mesmaeker, sinds een jaar commissaris-generaal van de federale politie, zegt in Knack die versneld te willen invullen door ook mensen met een beperkt strafblad te rekruteren.

‘In de media was een tijdje geleden nogal wat te doen over zeven kandidaten met een strafblad die door de selectie zouden zijn geraakt. Ik heb die zeven dossier scrupuleus onderzocht en uiteindelijk bleek dat ik voor één kandidaat eerder ‘nee’ dan ‘ja’ zou hebben beslist’, zegt De Mesmaeker in Knack, die refereerde naar een artikelenreeks uit De Standaard.

De Mesmaeker: ‘Als we alleen mannen en vrouwen mogen aanwerven die zich hun hele leven compleet onberispelijk hebben gedragen, dan is er dus ook geen plaats meer voor wie ooit een jeugdzonde beging. Bonne chance...’

‘Daarom gaan we aan de volgende regering voorstellen om regels vast te leggen, zodat je vanaf een bepaalde strafmaat niet meer in aanmerking komt als kandidaat. Welke feiten en welke straffen wel of niet kunnen, moet dan precies worden bekeken’, besluit De Mesmaeker.

Op lange baan

De politiechef herhaalt daarmee in Knack wat voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in september al in de Kamer zei. Die zei toen dat er in de toekomst zou gewerkt worden met 'een lijst van veroordelingen voor bepaalde feiten die automatisch zullen leiden tot het beëindigen van de selectieprocedure'. Lees: bij bepaalde, minder zware veroordelingen zal de selectie dus niet automatisch worden beëindigd.

De onderhandelingen met de vakbonden over onder meer die lijst liepen, toen de N-VA de regering verliet. De uitsluiting van kandidaten die bepaalde strafrechtelijke inbreuken begingen, werd zo op de lange baan geschoven.

Transparant en efficiënt

Politiewoordvoerster Sarah Frederickx nuanceert tegen Belga overigens de uitspraken van De Mesmaeker. 'Het is zeker niet zo dat we vanuit een personeelstekort gaan inboeten op de kwaliteit bij de aanwerving van politie-agenten', zegt ze. 'We willen vooral komen tot een meer transparante en efficiënte rekrutering.'

Het beeld dat de politie op zoek zou zijn naar mensen met een strafblad om zo het personeelstekort op te vangen, klopt dus helemaal niet, besluit ze. 'We gaan zeker niet inboeten op kwaliteit.'