Bestuurder zonder rijbewijs slalomt tussen slagbomen, trein kan aanrijding niet vermijden

Bij een aanrijding tussen een auto en een trein zijn woensdagochtend in Zele vier gewonden gevallen. Twee mensen zijn in kritieke toestand, één iemand is zwaargewond en één is lichtgewond. De 20-jarige bestuurder slalomde tussen de gesloten slagbomen en had geen rijbewijs, meldt het parket van Oost-Vlaanderen.

nba

Het incident gebeurde om 6.45 uur. De trein Sint-Niklaas-Kortrijk botste op een minibusje op de overweg van de Lokerenbaan in Zele. De wagen werd door de trein richtig Dendermonde in de flank gegrepen en zo’n 50 meter meegesleurd. Gelukkig reed de trein niet op volle snelheid, want hij was al aan het afremmen om halt te houden in het station van Zele, zo’n 200 meter verderop. Toch was de klap hevig.

In de auto zaten vier mensen, volgens de eerste informatie gaat het om Poolse inzittenden. De hulpdiensten waren massaal ter plaatse. Twee mensen zijn in kritieke toestand, één iemand is zwaargewond en de bestuurder raakte lichtgewond. Ondertussen is nog één passagier in levensgevaar.

Een passagier op de trein vertelt hoe de trein hard claxonneerde vlak voor de klap. “Ik had zoals steeds de trein in Lokeren genomen om naar mijn werk in Brussel te sporen. Net voor het binnenrijden van het station in Zele, waar de trein sowieso moest stoppen, hoorden we de trein luid claxonneren en meteen hard in remmen gaan. We reden toen niet meer zo snel. Van mensen die vooraan in de eerste wagon zaten hoorden we dan meteen dat er een voertuig op de sporen stond dat was aangereden,” zegt Giovanni Ferrari.

Op de betrokken trein zaten zo’n 150 passagiers, zij werden twee uur later, rond 8.15 uur van de trein gehaald. Zij konden in het station op een andere trein stappen en met een flinke vertraging hun reis verder zetten.

Slagbomen genegeerd

Volgens Infrabel heeft de bestuurder de slagbomen genegeerd. “Dit ongeval is niet vergelijkbaar met het ongeval in Langdorp. De overweg zou gesloten geweest zijn, wat ook wordt bevestigd door verschillende getuigen”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. Het Parket bevestigt dat de mannen tussen de gesloten slagbomen slalomden. En dat de bestuurder bovendien niet over een rijbewijs beschikte.

Tussen Lokeren en Dendermonde is woensdag geen treinverkeer mogelijk, vermoedelijk houdt de hinder hele dag aan. Het wrak en de trein zullen getakeld moeten worden. En een wissel moet waarschijnlijk hersteld worden. Spoormaatschappij NMBS legt vervangbussen in.

© FRANK BAHNMULLER

© FRANK BAHNMULLER

© FRANK BAHNMULLER

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER