© Shutterstock

Engelse voetbalbond start onderzoek na meer dan 100 meldingen van seksueel misbruik

De Engelse voetbalbond stelt een onderzoek in naar seksueel misbruik in het voetbal, nadat ex-profvoetballer Andy Woodward getuigde over het jarenlange misbruik dat hij doormaakte. De FA komt in actie naar aanleiding van onthullingen van voormalige profvoetballers, zo meldt ze zondag. Intussen zijn er zo veel getuigenissen dat het vermoeden groeit dat het om een georganiseerd netwerk gaat.

adm

Diverse spelers kwamen de afgelopen dagen naar buiten met het verhaal dat ze in hun jeugd seksueel zijn misbruikt door Berry Bennell, een jeugdtrainer bij de club Crewe Alexandra.

De inmiddels 62-jarige Bennell is een gekende pedofiel. Hij heeft al drie keer in de gevangenis gezeten voor seksueel misbruik van kinderen en werd vorig jaar nog veroordeeld, maar de getuigenissen van de voetballers zijn allemaal nieuw. Andy Woodward, oud-speler van Sheffield United, was de eerste die in het openbaar zijn verhaal deed.

Aan The Guardian vertelde hij hoe Bennell hem jarenlang gruwelijk misbruikte. Na jaren emotioneel, fysiek en seksueel geweld te hebben geleden trouwde zijn tormentor met de zus van Woodward. Het misbruik ging op een zeker punt zo ver dat Bennell zich wou vergrijpen aan de minderjarige Woodward terwijl zijn zus in het huis was.

Bal aan het rollen

Deze moedige getuigenis zette andere slachtoffers aan om ook met hun verhaal naar buiten te komen. Chris Unsworth, Jason Dunford, Anthony Hughes, Paul Stewart, Steve Walters en David White hebben intussen allemaal getuigd. Allemaal zeggen ze gruwelijk misbruikt te zijn geweest. Niet enkel Bennel maar ook een hele resem andere - anonieme - jeugdtrainers worden vernoemd in deze zaak. Een onlangs ingestelde hulplijn leverde al meer dan honderd meldingen op. Het aantal was zo hoog dat er vermoedens rijzen van een georganiseerd netwerk.

Eerder deze week kondigde de politie al aan een onderzoek te starten. Gezien de omvang van dit schandaal heeft de Engelse voetbalbond in een verklaring laten weten dat ze nauw samenwerkt met de politie en een onafhankelijk juridisch adviseur heeft ingeschakeld voor het onderzoek. De bond wil vooral weten welke informatie bij de FA en clubs bekend was ten tijde van het misbruik, of er indertijd actie is ondernomen en welke stappen nu nodig zijn.

De club die in het seksschandaal een centrale rol vertolkt, kondigde zaterdag een eigen onafhankelijk intern onderzoek aan. Crewe Alexandra komt uit in de League Two, de derde Engelse profdivisie.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer