Direct naar artikelinhoud
Levenseinde

Franse comapatiënt Vincent Lambert is overleden

Vincent LambertBeeld AFP

Vincent Lambert, een Fransman die al meer dan tien jaar in een vegetatieve toestand verkeerde, is vandaag overleden. Dat heeft zijn familie gemeld aan het Franse persbureau AFP. Lambert was een nationaal symbool in het Franse euthanasiedebat.

Lambert verkeerde al 10 jaar in een vegetatieve toestand na een verkeersongeval. De familie van de vroegere verpleegkundige was diep verdeeld over zijn lot: terwijl zijn echtgenote Rachel haar man wilde laten sterven, wilden zijn katholieke ouders dat met alle macht verhinderen. 

Rachel streed jarenlang tegen het eindeloos doorbehandelen van haar man en voor zijn recht om te sterven. Zijn ouders deden hetzelfde en voerden een ware procedureslag. Zo werd de zaak een nationaal symbool in het debat over levenseinde in Frankrijk.

Het Franse Hof van Cassatie - het hoogste rechtsorgaan in het land - had eerder in een spoedprocedure bepaald dat de 42-jarige Vincent Lambert toch het recht heeft om te sterven. “Zijn behandeling mag onmiddellijk stopgezet worden”, luidde het. 

Lambert liep door een motorongeluk in 2008 een ernstig hersenletsel op en raakte volledig verlamd. Hij belandde in coma en in 2013 bleek dat zijn gezondheid niet meer zou verbeteren, waarop zijn artsen adviseerden de behandeling stop te zetten.