Direct naar artikelinhoud
Hongkong

Tienduizenden bewoners Hongkong opnieuw de straat op om te protesteren

Een demonstrant in Hongkong.Beeld AP

Tienduizenden inwoners van Hongkong zijn zondag opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen het beleid van de regering. De demonstraties speelden zich ditmaal af in Sha Tin, een plaats niet ver van Hongkong-eiland aan de grens met China. Zaterdag kwam het daar tot gewelddadige botsingen met de politie.

De demonstranten willen dat de autoriteiten een einde maken aan de stroom van ‘parallelle handelaars’, koopjesjagers uit China die de grens overkomen om geïmporteerde producten, zoals melkpoeder en medicijnen, op te kopen en voor hogere prijzen aan de andere kant van de grens door te verkopen.

De betogers voelen zich gesterkt door het succes van de massale demonstraties in Hongkong tegen de geplande uitleveringswet die het mogelijk maakt verdachten uit te leveren aan China. Dat druist volgens de tegenstanders in tegen de autonomie die Hongkong kreeg bij de machtsoverdracht in 1997, toen het Verenigde Koninkrijk de kroonkolonie teruggaf aan China.

Omstreden wet dood

Na weken van protesten waaraan miljoenen mensen meededen ging het hoofd van het bestuur van Hongkong, Carrie Lam, door de knieën. Eerst stelde ze de behandeling van de uitleveringswet uit, waarna ze beloofde dat die niet zou terugkeren. Volgens haar is het wetsvoorstel nu ‘dood’, maar dat is voor veel Hongkongers niet voldoende: ze eisen nu het vertrek van Carrie Lam.

Ook willen ze dat betogers die eerder werden opgepakt, worden vrijgelaten, maar daaraan hebben de autoriteiten tot nog toe niet toegegeven. Een aantal van hen werd opgepakt nadat demonstranten het parlementsgebouw hadden bestormd en daar vernielingen hadden aangericht.

Omstreden wet dood
Beeld REUTERS

Veel Hongkongers vinden dat de regering teveel de oren laat hangen naar Peking. Bij de machtsoverdracht garandeerden de communistische leiders van China dat de vroegere Britse kroonkolonie onder de formule ‘een land, twee systemen’ voor vijftig jaar zijn eigen politieke stelsel, rechtspraak en economische systeem zou mogen behouden. Maar de afgelopen jaren wordt de druk vanuit Peking steeds groter.

In de praktijk hebben de inwoners maar weinig te zeggen over wie hen bestuurt. Slechts de helft van de parlementsleden wordt rechtstreeks gekozen, de andere helft bestaat uit vertegenwoordigers van ondermeningen en belangengroeperingen die vaak pro-China zijn.

Sommige demonstranten in Sha Tin wapperden zondag Britse en Amerikaanse vlaggen als teken van hun onvrede met de Chinese bemoeienis met Hongkong. Op spandoeken riepen ze de VS op Hongkong te bevrijden. De demonstratie laat volgens waarnemers zien dat ook andere segmenten van de Hongkongse bevolking zich nu beginnen te laten horen, kennelijk aangemoedigd door de overwinning van de anti-uitleveringsbeweging.

Omstreden wet dood
Beeld EPA