Direct naar artikelinhoud
AB Inbev

Geen beursgang, wel blamage voor AB Inbev

Het gamma van Budweiser Brewing Company APAC Ltd.Beeld REUTERS

Er komt voorlopig geen beursgang van Budweiser Brewing Company APAC, de Aziatische poot van biergigant AB InBev. De Belgisch-Braziliaanse brouwer haalt onder meer de huidige marktomstandigheden aan als reden voor het uitstel.

AB InBev meldde vorige week dat de beursgang van Budweiser Brewing later deze maand zou plaatsvinden in Hongkong. Dat zou tot 9,8 miljard dollar (8,7 miljard euro) kunnen opleveren, klonk het, geld dat de bierreus onder meer zou investeren in verdere groei in Japan.

Het had de grootste beursgang van het jaar moeten worden, maar nu lijkt het eerder op de blamage van het jaar. Het heeft er alle schijn van dat J.P. Morgan en Morgan Stanley, de begeleidende banken bij de beoogde beursgang, de interesse bij beleggers voor het bedrijfsonderdeel overschat hebben.

Gaandeweg staken steeds meer geruchten de kop op. De beursgang zou worden uitgesteld wegens problemen met de prijszetting: de beursgang zou wellicht tegen de onderkant van de opgegeven prijsvork gebeuren, waardoor de opbrengst een stuk lager zou uitvallen dan gehoopt. De vraag naar de aandelen zou onvoldoende zijn om de prijs op te drijven.

Schuldenlast

Het bedrijf zet nu dus niet door met de beursgang: “Anheuser-Busch InBev heeft beslist dat het, op dit moment, niet doorgaat met het aangekondigde publieke aanbod van een minderheidsbelang in haar Aziatische dochteronderneming Budweiser Brewing Company op de beurs van Hongkong”, luidt het. “De vennootschap gaat niet door met deze transactie wegens verschillende factoren, waaronder de heersende omstandigheden op de markt.”

AB InBev – bekend van biermerken zoals Jupiler, Budweiser en Corona – had de miljarden goed kunnen gebruiken. Het bierconcern torst een hoge schuldenlast van meer dan 88,5 miljard euro, onder meer door de megaovername van branchegenoot SABMiller in 2016. De nieuw te verkopen aandelen hadden die schuldenlast moeten verlichten.

Budweiser Brewing Company APAC Limited omvat de Aziatische activiteiten van AB InBev. De tak is voornamelijk actief in China, Australië, Zuid-Korea, India en Vietnam. In mei diende het bedrijf de eerste documenten in met het oog op een beursgang, wat een opstap kan zijn naar overnames in de regio.