Direct naar artikelinhoud
Brusselse regering

Hoog spel in Brussel: deur blijft dicht voor MR

Laurette Onkelinx (PS)Beeld BELGA

Ondanks verwoede pogingen van Open Vld lijkt de deur nu voorgoed op slot voor de MR in Brussel. De kopstukken van andere partijen – Groen, one.brussels-sp.a, PS, Ecolo en DéFI – willen zonder de MR naar de finish.

Didier Reynders, de sterke man van de Brusselse MR, had vrijdag aangedrongen op een regeringsdeelname in de hoofdstad. “Als de MR mee onderhandelt over een Waalse regering zou het logisch zijn dat de MR ook in Brussel mee betrokken wordt”, vond Reynders. Hij kreeg steun van de Vlaamse liberalen van Open Vld.

De vraag van Reynders botste meteen op een ‘non’ van Laurette Onkelinx, de hoofdonderhandelaar voor de PS. Zij benadrukte dat Brussel een volwaardig gewest is, dat “niet gebruikt kan worden als pasmunt of als automaat voor postjes”. Ook Ecolo wilde niet weten van regeringsdeelname van de MR. DéFi evenmin.

Open Vld

Dinsdagavond viel dan het verdict: een ultieme poging van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten, die naar het Brussels Parlement was afgezakt om de MR aan boord te krijgen, draaide op niets uit. De andere partijen wilden niet bijten. De Open Vld-onderhandelaars – Guy Vanhengel en Sven Gatz – keerden daarop terug aan de tafel. De onderhandelingen opblazen voor de MR deden de Vlaamse liberalen niet. 

De kans was sowieso bijzonder klein dat de andere – Groen, one.brussels-sp.a, PS, Ecolo en DéFI – zouden toegeven. “We hebben met zes partijen de wil om zo snel mogelijk af te ronden en een mooi akkoord te sluiten”, liet Onkelinx dinsdagmiddag al duidelijk verstaan. Ze kreeg bijval van Olivier Maingain, de sterke man van DéFi. “We moeten de MR buiten de Brusselse regering houden, in het belang van het gewest.” Maingain verwacht een regering tegen het einde van de week.

Wie weet kan het sneller gaan. Voorlopig is er nog geen akkoord tussen de onderhandelende partijen. Maar verschillende bronnen meldden dat de finish stilaan in zicht is. De Brusselse partijen willen zeker voor 21 juli, de nationale feestdag, rond zijn. Op die manier zou Brussel ‘het goede voorbeeld’ geven aan Vlaanderen en Wallonië. Vooral in Vlaanderen is een nieuwe regering nog lang niet in zicht.