donderdag 18 juli 2019 - Tongeren
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Dominiek Renotte stak zijn liefde voor oldtimers nooit onder stoelen of banken.  hbvl

Tongerse magistraat blijft ook na cassatie in de cel

BRUSSEL - De Tongerse magistraat Dominiek Renotte blijft in de cel nadat het Hof van Cassatie zich woensdag over zijn zaak boog en zijn vraag tot vrijlating verwierp. Zijn verdediging had nochtans een lijvige bundel opgesteld waaruit moest blijken dat zijn verblijf in de gevangenis niet langer nodig is. Maar het Hof veegde alle argumenten van tafel.

Dominiek Renotte heeft van zijn voorliefde voor oldtimers nooit een geheim gemaakt. Hij reed nu en dan met antieke wagens naar het werk, leende ze wel eens uit voor een bruiloft en postte foto’s van pas verworven pronkstukken op Facebook. Niemand die er aanstoot leek aan te nemen.

Of toch? Ging de magistraat in 2016 een stapje te ver toen een kennis van hem vroeg of een gestolen voertuig kon worden ontseind en Renotte daarvoor contact opnam met de politie en een collega-magistraat, om inlichtingen in te winnen over de te volgen procedure? Ging Renotte een stapje te ver toen hij later ook te kennen gaf dat hij zelf ook met een probleem zat? Hij had namelijk via een tussenpersoon in het Verenigd Koninkrijk een oldtimer gekocht, die bij de inschrijving in ons land als gestolen geseind bleek te staan.

 Karel Hemerijckx

Te goeder trouw

Volgens goedingelichte bronnen zouden die zaken intussen allemaal uitgeklaard zijn. Renotte zou te goeder trouw hebben gehandeld toen hij zijn kennis wegwijs wilde maken binnen het gerechtelijk apparaat. De bewuste auto stond al twee decennialang als gestolen geseind. Omdat er na al die tijd geen dossier meer over de autodiefstal bestond, kon die ook niet ontseind worden.

Wat zijn eigen aankoop betreft: de wagen waarvan sprake bleek achteraf helemaal niet gestolen. Het ging om een oldtimer van hetzelfde merk, maar het was een ander model en bovendien had de wagen een ander chassisnummer.

Die twee voorvallen brachten Renotte niet meteen in de problemen. Maar ze zorgden er blijkbaar wel voor dat zijn hobby als verzamelaar serieus onder de loep werd genomen door zijn eigen werkgever, namelijk justitie. Uitgangspunt van het onderzoek: Renotte heeft “al jaren een handel in oldtimers waarmee hij heel veel geld verdiende”.

Hobbyist of handelaar?

In het begin van de zomervakantie volgden huiszoekingen in onder andere het huis van de magistraat in Tongeren en op zijn kantoor bij het Limburgse parket. De analyse van de inbeslaggenomen documenten en bankafschriften leidde uiteindelijk tot zijn arrestatie en zijn opsluiting in de Antwerpse gevangenis. Renotte wordt namelijk als handelaar beschouwd: hij oefende commerciële activiteiten uit zonder dat hij een ondernemingsnummer had. Daardoor hij zou op grote schaal BTW hebben ontdoken, gaf hij zijn inkomsten niet aan bij de belastingen en deed hij nieuwe transacties met de opbrengsten van de verkoop van zijn auto’s.

Dominiek Renotte zit sinds 3 juli in de gevangenis. Drie dagen later ging hij in cassatie tegen de verlenging van zijn aanhoudingsmandaat door de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI), maar woensdag ving hij ook daar bot. Tot de volgende zitting van de KI blijft de Tongerse magistraat in de cel. Zijn advocaat wenste woensdag na afloop van de zitting van het Hof van Cassatie geen commentaar te geven.

 

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws