Van de roloway-aap zijn er nog slechts 2000 exemplaren in leven.
Volledig scherm
Van de roloway-aap zijn er nog slechts 2000 exemplaren in leven. © Shutterstock

Nieuwe Rode Lijst IUCN: meer dan 28.000 soorten met uitsterven bedreigd

Uit de nieuw Rode Lijst van Bedreigde Soorten van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) blijkt dat maar liefst een derde van alle dier- en plantensoorten op aarde bedreigd wordt. Dat is een stijging van zes procent ten opzichte van vorig jaar. Onder andere zeven primatensoorten, twee families roggen en duizenden andere dieren, planten en schimmels komen een stapje dichter bij hun totale verdwijning, zo blijkt uit de globale analyse.

7 reacties

  • Kurt Winkelmans

    5 jaar geleden
    Alles voor geldgewin , winstbejag en de vooruitgang. Je zag het 30 jaar geleden al aankomen. Geen toekomstvisie. Slimmeriken genoeg , maar het grote geld wint. Arme kinderen , kleinkinderen etc.
  • Yves Steenssens

    5 jaar geleden
    @Karel Van Biezen - U hebt voor de 100% gelijk- in mijn Amerikaanse encyclopedie uit 1942 staat voor België : " dichtst bevolkte land ter wereld - kolen , staal en agrarisch, 8,5 miljoen inwoners "- onze politici hebben er een zootje van gemaakt , ons milieu compleet verkwanseld met miljoenen containers -autokeuring (uitvinding België 1948) -eco premies allerhande-commercie -uitbreiding havens ???de waanzin is overal waar te nemen - de stilstand is letterlijk en figuurlijk bereikt .
  • Henri Jordens

    5 jaar geleden
    Het grote probleem is de overbevolking in Azië en Afrika. Steeds meer natuur wordt vernietigd voor landbouw. Indonesië plunderde de oerwouden voor exotisch hout en landbouw, het aanleggen van rijstvelden. Sumatra offert het oerwoud op voor zijn palmolie bomen. En ga zo maar verder. De mens vernietigd zichzelf.
  • Karel Van Biezen

    5 jaar geleden
    Overbevolking; 1950: 2.5 miljard, 2050: > 9.5 miljard. 2. Onhoudbare economische systeem gecombineerd onstilbare hebzucht en geldhonger van mens waarvoor alles en iedereen dient te wijken. Acuut gebrek aan kennis en totale onwetendheid van de mens m.b.t. ecologie. Alles moet dood; onkruid, wespen en bijen, motten, spinnen, muggen, mieren, … die nochtans allemaal hun functie hebben in een eco-systeem. Wanneer een schakel valt, dan kan een hele keten instorten. De mens graaft zijn eigen graf.
  • Cyriel VanHulle

    5 jaar geleden
    Beetje overdrijven mag, maar, ik wist zelfs niet dat er zoveel diersoorten bestonden, of zijn ze allemaal bedreigd? Ik hoop dat de muizen ratten en vlooien daar niet bij zijn.