Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Beleggingsfondsen: wat zijn ze en waarom zijn ze toch interessant?

SparenWie wat centen op een spaarrekening heeft geparkeerd, krijgt van zijn bankier vroeg of laat de vraag of hij in een beleggingsfonds wil stappen. Toch heerst vaak nog onduidelijkheid over wat de beleggingsformule precies inhoudt. Wij bundelen enkele veel gestelde vragen.

5 reacties

  • Ghijs Elvan

    5 jaar geleden
    Jan, wat jij zegt is niet waar. Hoeveel er voor de bank is, is perfect vastgelegd. De bank kan niet zomaar wat meer inhouden dan overeengekomen. Je Jan perfect de prestaties van een fonds of van zijn onderliggende waarden volgen. Heel wat beheerders passen het 2/10 scenario toe: 2% op kapitaal, 10% op winst.
  • jan geens

    5 jaar geleden
    De nadelen ? Als er winst is , is die vooral voor de bank . De voordelen ? De gedupeerden weten het geen eens . En als er verlies is is het alleen voor de klant en het nadeel is dat je veeeeel te laat weg bent .
  • Caroline Bex

    5 jaar geleden
    Doe als Warren Buffet, vergeet diversificatie en beleg in bedrijven die je kent! Of volg gewoon een beursindex. Actief beheerde fondsen presteren slechter dan passief beheer, ook al wordt er anders beweerd...
  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    Ik heb bij Belfius mijn portefeuille aangedikt met de aankoop van 26.000$ Belfius Equities Global Health Care L Cap. Het fonds is tot eind augustus zonder instapkosten (normaal 2%) omdat ze met ‘nieuw’ geld gekocht werd, geld dus dat net op de rekening stond, bovendien krijg ik 250$ cashback. - @Marc Van Male, klopt niet. Ik heb lukraak de prestaties van tientallen fondsen over 15 jaar bekeken (uitgiften in euro en dollars), en stel een gemiddeld rendement vast van 5 à 6% per jaar.
  • Marc Van Male

    5 jaar geleden
    Beleggingsfondsen zijn vooral interessant …. voor de bankier !