Direct naar artikelinhoud
Hitte

Vandaag voor het eerst code rood voor hitte in ons land: wat houdt dat in?

Vandaag voor het eerst code rood voor hitte in ons land: wat houdt dat in?
Beeld Joris Casaer

Door de hoge temperaturen de komende dagen kondigt het KMI code rood af voor de hitte. Dat blijkt vooral een sensibiliseringsmaatregel, want de alarmfase van het ozon- en hitteplan gaat niet in. ‘De hitte zal van korte duur zijn.’

Het Belgische weerinstituut KMI heeft voor het eerst een code rood afgeroepen voor de hitte. Dat meldde David Dehenauw, hoofd van het departement voorspellingen van het KMI, via Twitter. De beslissing verliep in samenspraak met de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL). Zo’n code rood is in de eerste plaats een sensibiliseringsmaatregel om mensen te waarschuwen voor de hoge temperaturen die eraan zitten te komen.

Concreet vraagt het KMI om veel te drinken, het zoutgehalte op peil te houden, veel te rusten, in een gekoelde ruimte te blijven, vochtige doeken te gebruiken in geval van uitdroging en rechtstreekse zonnestralen te vermijden. “Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op”, zegt het KMI op zijn website.

Lees nu

💦 Afkoelen bij extreme hitte? De enige optie is zweten

🗯️ De hitte is rampzalig voor uw zelfbeheersing

💨 Hoe nuttig is een ventilator op warme dagen?

Lokaal tot 39 graden

Vandaag wordt het puffen en zweten met maxima tussen 30 graden aan zee en 38 graden in het centrum. Lokaal is 39 graden niet uitgesloten. Later brengt een zeebries wat minder hete lucht over het westen. Aan zee is er dan ook een kleine kans op een bui of een warmte-onweer.

Vanavond en vannacht wordt het meestal licht bewolkt en blijft het warm met minima tussen 19 en 24 graden.

Geen alarmfase warmteactieplan

De code rood van het KMI mag niet verward worden met de alarmfase van het warmteactieplan. Die wordt niet afgekondigd, zo liet het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid weten na een bijeenkomst van de risk assessment group. Daarin zitten de verschillende overheden, het KMI, IRCEL en Sciensano. Die kwamen afgelopen dinsdag al een eerste keer bijeen omdat aan de criteria voor het afkondigen van de alarmfase van het warmteactieplan voldaan was. Dat is het geval als de gemiddelde minimumtemperatuur over drie dagen boven de 20 graden ligt en de gemiddelde maximumtemperatuur boven de 32 graden.

Schuilen

Maar het is niet omdat aan de criteria is voldaan dat de alarmfase automatisch opstart. De risk assessment group weegt altijd af of een opschaling nodig is en dat bleek hier niet het geval. “De weersvoorspellingen geven momenteel aan dat de hitteperiode van korte duur zal zijn, waardoor een alarmfase niet nodig lijkt”, zegt Joris Moonen, woordvoerder van het Vlaamse Agentschap Zorg & Gezondheid.

In het geval van een alarmfase zou de regie in handen van de crisiscel komen, waardoor eventuele maatregelen ook op hun budget zouden vallen. Mogelijke maatregelen zijn dan om de civiele bescherming water te laten uitdelen in files, evenementen te laten verbieden of overheidsgebouwen open te stellen om er te schuilen tegen de hitte. Dat soort maatregelen komt er dus niet. 

Twitter bericht wordt geladen...

Lees nu

☀️ Aftersun is onzin en u moet ook smeren onder uw kleren: alle mythes en waarheden over smeren

🍹 Zo blijft u gehydrateerd: wat je wel (en niet) moet drinken in de hitte

🏃‍♂️ De een lijdt, de ander gedijt bij hitte