Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Franse parlementsleden steken de draak met Greta Thunberg: ‘Wij hebben geen goeroes van de apocalyps nodig’

Greta Thunberg komt aan in het Franse parlement.Beeld AP

Het bezoek van Greta Thunberg aan het Franse parlement heeft tot een boycot geleid. Het extreemrechtse Rassemblement National (voorheen Front National) en de conservatieve Républicains haalden hard uit naar de Zweedse klimaatactiviste.

Greta Thunberg was uitgenodigd in het Franse parlement om haar visie te komen uiteenzetten. Dat was echter niet naar de zin van bepaalde partijen. Zowel Rassembelement National als Les Républicains besloten haar toespraak te boycotten.

Daarnaast haalden ze ook herhaaldelijk zwaar uit naar Thunberg. “Wij hebben geen goeroes van de apocalyps nodig”, zei Guillaume Larrive, een van de kandidaten om de volgende voorzitter te worden bij Les Républicains. Een van zijn tegenstanders voor het voorzitterschap, Julian Aubert, stelde voor om Thunberg te bekronen met “de Nobelprijs voor de Angst”.

Anderen omschreven Thunberg dan weer als “de vrouwelijke profeet in shortjes” of “de Justin Bieber van de ecologie”. Het Rassemblement National had het op zijn beurt over “de dictatuur van de eeuwigdurende emotie”.

‘Interne politieke spelletjes’

Thunberg zelf verweerde zich tegen de kritiek. “Kinderen zoals ik zijn de slechteriken geworden die politici zaken vertellen die ze niet graag horen,” vertelde ze. “We krijgen daarvoor onvoorstelbare haat en bedreigingen en worden belachelijk gemaakt en voor leugenaar uitgescholden door politici en journalisten.”

Ook de andere Franse partijen waren hoegenaamd niet te spreken over de uitlatingen van hun collega’s. Volgens het Groene parlementslid Delphine Batho spelen “Larrive en Aubert interne politieke spelletjes op de rug van de strijd tegen de klimaatverandering”.