Direct naar artikelinhoud
Hitteblog

Na de hitte: het onweer. Noodweer trekt over het land

De ergste hitte is voorbij.Beeld ANP

Na twee bloedhete dagen waarop alle weerrecords werden verbroken, met als hoogtepunt 41,8 graden, koelde het vandaag een beetje af. De eerder voorspelde warmteonweders trekken nu over het land. 

20.22 Noodweer trekt over het land, Noorderburen sluiten Eindhoven Airport

De eerste onweersbuien trokken alvast over de Voerstreek richting Maasmechelen, Lanaken en Zutendaal. In Bree richtte een windhoos flink wat schade aan. 

“De schade in Bree situeert zich vooral rondom het kanaal en de Panhovenstraat richting deelgemeente Beek. Elektriciteitscabines liepen averij op, waardoor huizen zonder stroom kwamen te zitten. Bij de getroffen daken was er ook een dak met asbest en dat wordt momenteel dichtgelegd met zeilen. Er is ook een container gaan waaien die tegen een auto terechtkwam. Er vielen gelukkig geen gewonden”, zegt Liesbeth Van der Auwera (CD&V), burgemeester van Bree.

De warmteonweders kunnen gepaard gaan met veel neerslag in korte tijd, windstoten en hagel, waarschuwt het KMI. De meeste neerslag wordt langs de Franse grens verwacht, in het noordoosten zal het daarentegen meestal droog blijven. De FOD Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd op basis van de weersvoorspellingen van het KMI.

Ook over de grens is het weer omgeslagen. Het vliegverkeer op Eindhoven Airport is vanavond stilgelegd door het onweer. 

18.38 Onweer over Limburg

De eerste warmteonweders, waar eerder al voor werd gewaarschuwd, trekken nu over de provincie Limburg. Onder meer in Hasselt en Lanaken is er bliksem ingeslagen op enkele gebouwen, dat schrijft Het Belang Van Limburg. 

15.49 KMI waarschuwt voor warmteonweders

“In de loop van de dag neemt de kans op bewolking en lokale warmteonweders toe”, meldt het KMI. “Tot minstens zaterdagavond verwachten we onweersbuien. Deze buien zijn aanvankelijk eerder lokaal, maar stilaan neemt hun aantal en hun verspreiding toe. Er is gevaar voor veel neerslag, hagel en fikse windstoten.”

Het KMI kondigt daarom code geel aan van vrijdagnamiddag tot zaterdagavond, in alle Vlaamse provincies. Daarnaast heeft het ministerie van Binnenlandse zaken ook het noodnummer 1722 geactiveerd. Een nummer voor noodoproepen, maar niet voor dringende brandweerinterventies. Dat meldt Het Nieuwsblad.

10.57 - De leegste Gentse Feesten ooit: ‘Het is rampzalig’

Klagen willen ze niet, de organisatoren. Maar het is intussen voor iedereen duidelijk: met de hitte van de afgelopen dagen zal het geen evidentie worden om uit de kosten te komen. Allemaal hebben ze inspanningen gedaan om een namiddagprogrammatie op poten te zetten, maar de voorbije namiddagen was er geen kat. Donderdagmiddag zelfs letterlijk niemand.

Het is leeg bij de Gentse feesten.Beeld Wannes Nimmegeers

10.52 - Terug naar normale ozonwaarden dit weekend

Vanaf zaterdag wordt het gevoelig minder warm, waardoor de ozonconcentraties zullen evolueren naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Er worden geen overschrijdingen meer verwacht van de Europese informatiedrempel. Dat meldt Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, vrijdag.

Vrijdag, wordt het ook al iets minder warm, maar de temperatuur kan nog altijd oplopen tot 33 graden in het centrum van het land en in de Kempen kan het nog 38 graden worden. Er zijn ook meer wolken en het wordt onweerachtig. In het westen zullen de ozonconcentraties evolueren naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. In het oosten kunnen de ozonconcentraties nog hoog oplopen. Op plaatsen waar het in de namiddag overwegend zonnig blijft, is de kans groot dat de Europese informatiedrempel ook vrijdagnamiddag nog overschreden wordt.

Hittegolf in Brussel.Beeld Photo News

Wat de situatie op donderdag betreft, de warmste dag uit de geschiedenis van ons land, werden er weer erg hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten. De Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht werd op 17 (van de 41) meetplaatsen in het land overschreden: 14 meetplaatsen in Vlaanderen, 2 in Wallonië en 1 in Brussel. 180 microgram/m³ is de Europese drempelwaarde waarbij men de bevolking moet informeren. De hoogste pieken waren er, zoals donderdagavond al gemeld, in Dessel met 238 microgram/m³, in Bree 237 microgram/m³ en Berendrecht met 222 microgram/m³. 

10.17 - Een nieuw nationaal record voor België: gisteren 41,8 graden gemeten in Begijnendijk

Donderdag was het in het Vlaams-Brabantse Begijnendijk 41,8 graden, wat de hoogste temperatuur is die in België opgetekend werd sinds de start van de metingen. Dat blijkt vrijdagochtend uit de analyse van alle gegevens van de klimatologische stations van het KMI, meldt weerman David Dehenauw.

Twitter bericht wordt geladen...

Het nationaal hitterecord werd daarmee naar boven bijgesteld. Donderdag stond dat record op basis van de voorlopige cijfers nog op naam van het West-Vlaamse Beitem, waar een temperatuur van 40,7 graden Celsius werd opgemeten. 

10.07 - Kusttram rijdt opnieuw normaal

Na de problemen van donderdag door de hitte rijdt de kusttram vrijdag opnieuw normaal. Dat bevestigt De Lijn. De trams rijden wel nog met enkele kleine vertragingen.

Donderdag werd de kusttram nog stilgelegd door technische problemen die te wijten waren aan de hitte. In De Haan kwam een stuk van de bovenleiding naar beneden en werd het gemeentelijk noodplan afgekondigd omdat daar mensen vast zaten op een stilstaande tram.

7.36 - Terrasjes bleven gisteren leeg door berichten over code rood: ‘Wij voelen dat enorm’

De horeca voelt naar eigen zeggen de gevolgen van de code rood: mensen mijden een zomers terrasje, waardoor horeca-uitbaters hun zaak vaak noodgedwongen ’s middags moeten sluiten. Sommigen wijten dat aan paniekzaaierij in de media. “Om twaalf uur zien wij geen kat meer.

7.34 - NMBS kan incidenten door hoge temperaturen vrijdag niet uitsluiten

De NMBS neemt voor vrijdag een reeks preventieve maatregelen om het treinverkeer zo vlot mogelijk te laten verlopen bij de huidige hoge temperaturen. Toch vallen incidenten niet uit te sluiten, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman vrijdagochtend.

Donderdag was het treinverkeer zwaar verstoord door de hitte. Op de treinverbindingen waar het treinverkeer onderbroken was, rijden vrijdagochtend overal weer treinen.

Voor vrijdag heeft de NMBS beslist om 27 piekuurtreinen zonder airconditioning niet te laten rijden: het gaat om 15 treinen in de ochtendspits en 12 treinen in de avondspits.

NMBS kan incidenten door hoge temperaturen vrijdag niet uitsluiten.Beeld BELGAONTHESPOT

Vanaf 10 uur zullen er ook geen dieseltreinen meer rijden, om technische incidenten waarbij de motoren oververhit geraken te vermijden. Het gaat om zes verbindingen: die tussen Hasselt en Mol, Hasselt en Hamont, Gent en Eeklo, De Pinte en Ronse, Melle en Geraardsbergen, en Charleroi en Couvin. Voor deze verbindingen zullen vervangbussen worden ingelegd.

Dimitri Temmerman raadt reizigers aan om de routeplanner te raadplegen, en aandachtig te luisteren naar de aankondigingen in het station, omdat ondanks de preventieve maatregelen het warme weer vrijdag toch voor storingen kan zorgen.

7.30 - Langs getto’s vol gesloten rolluiken: we zochten de heetste plek van het land

Zweetdruppels en klamme handjes horen bij elke recordpoging, maar de joelende menigte bleef donderdag uit. Een speurtocht in de Kempen naar een nieuwe Belgische maximumtemperatuur leidde langs getto’s vol gesloten rolluiken. “Magische grens? We zijn er vet mee.

Hittegolf in Brussel.Beeld Photo News

7.25 - De ergste hitte is voorbij

Vrijdagochtend start met opklaringen in vele streken, maar in de loop van de dag neemt de kans op bewolking en lokale warmteonweders toe. Maxima schommelen van 25 graden aan zee, rond 33 graden in het centrum en 38 graden in de Kempen. Dat meldt het KMI.

Vrijdagnacht neemt de kans op onweersbuien toe. Het wordt al minder zacht met minima in de meeste regio’s lager dan 20 graden.

Zaterdag en ook zaterdagnacht wordt het onstabiel met regelmatig buien, met onweer, dat soms intens kan zijn met veel neerslag en eventueel hagel. Het is minder warm met maxima van 21 graden aan zee tot 26 of 27 graden in de Kempen.

Zondag dalen de temperaturen nog tot 19 graden in de Hoge Venen en 23 graden in de Kempen. Ook dan krijgen we perioden met regen of buien en soms onweer. 

Hittegolf in Brussel.Beeld Photo News