© Photo News

Dubbel zoveel arbeidsongeschikten willen toch werk

Het aantal arbeidsongeschikten dat in Vlaanderen op eigen initiatief toch een begeleiding naar werk volgt, zal dit jaar minstens verdubbelen tegenover 2014.

cwil

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open Vld) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). In 2014 volgden 1.723 mensen die door een geneesheer van de mutualiteit arbeidsongeschikt zijn verklaard, een trajectbegeleiding naar werk. In de eerste negen maanden van 2016 waren dat er 3.035. Dat is al een stijging van 76% ten opzichte van 2014. Meer dan waarschijnlijk zal het aantal arbeidsongeschikten dat zich naar een job laat begeleiden, dit jaar dus minstens verdubbelen.

“Dat komt omdat steeds meer burgers beseffen dat ziek zijn niet altijd gepaard moet gaan met inactiviteit”, zegt Shaireen Aftab, woordvoerster van VDAB. “Bovendien beseffen werkgevers stilaan dat mensen met gezondheidsproblemen zeer goede werknemers kunnen zijn en dat ze dus kansen op – al dan niet aangepast – werk moeten krijgen. Ook belangrijk is de rol van de adviserende geneesheer van de mutualiteit, die de laatste jaren steeds meer als activator wordt ingezet”, zegt Aftab.

Ruim een derde van de arbeidsongeschikten die een traject naar werk volgen, vindt uiteindelijk een job. Dat blijkt uit cijfers van de vzw GTB, die nauw samenwerkt met VDAB om mensen weer aan het werk te krijgen. 27% vindt een gewone job. 8% kan terecht in een beschuttende werkplaats of een andere vorm van sociale tewerkstelling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER