Direct naar artikelinhoud
UpdateRusland

Russische oppositieleider terug van ziekenhuis naar cel: ‘Navalny werd vergiftigd met onbekende chemische stof’

De Russische oppositieleider Alexej Navalny.Beeld REUTERS

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is uit het ziekenhuis ontslagen en weer naar de cel gebracht, waar hij een korte straf uitzit. Volgens zijn advocate Olga Mikhaïlova werd Navalny ‘vergiftigd met een onbekende chemische stof’. 

Navalny was in de gevangenis beland omdat hij een protestbetoging wilde organiseren tegen het bestuur van de stad Moskou. Zondag werd hij met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens zijn woordvoerder werd hij opgenomen met een hevig opgezwollen gezicht en rode plekken op zijn huid.

Het ziekenhuis stelde dat Navalny last had van netelroos, een veelvoorkomende huidreactie. Zijn toestand is ‘bevredigend’, zei een van de artsen maandag tegen persbureau Interfax. “De tekenen zijn volstrekt stabiel, hij voelt zich veel beter dan toen hij hier binnenkwam.” 

Binnen de oppositie wordt echter rekening gehouden met vergiftiging. “Het gaat echt om een vergiftiging met een onbekende chemische stof”, zei advocate Olga Mikhaïlova aan journalisten voor het ziekenhuis waar Navalny was opgenomen. “Hoe het toegediend is, kan niemand zeggen. Dat is nog niet bepaald”, klonk het. De advocate voegde er nog aan toe dat er een aanvraag voor vrijlating om gezondheidsredenen zou ingediend worden.

Een van Navalny’s eigen artsen, Anastasia Vassilieva, betreurt dat hij terug naar de cel is overgebracht, “hoewel hij nog niet hersteld is”. Volgens Vassilieva had men hem in observatie moeten houden en moeten onderzoeken of de hypothese van de autoriteiten, dat hij een allergische reactie heeft vertoond op een chemisch product dat in de gevangenis aanwezig was, wel steek houdt.

Mysterieuze omstandigheden

Navalny is eerder al op straat aangevallen door mensen die chemische stoffen in zijn gezicht gooiden. In 2017 verloor hij bij zo’n aanval tijdelijk het zicht aan een oog. Een buitenlandse kliniek wist dat te herstellen. Een andere oppositiepoliticus, Vladimir Kara-Moerza, belandde twee keer onder mysterieuze omstandigheden in coma.

Enkele tientallen aanhangers van Navalny haastten zich zondag naar het ziekenhuis om de politicus te steunen. De politie voorkwam een samenscholing voor het ziekenhuis en hield tientallen mensen aan, onder wie journalisten.

Een dag eerder hield de politie ongeveer 1.100 mensen aan in het centrum van Moskou. De demonstranten eisen dat onafhankelijke kandidaten mogen deelnemen aan de verkiezingen voor de Moskouse gemeenteraad op 8 september. Navalny werd vorige week opgesloten omdat hij mensen opriep de demonstratie bij te wonen.