Direct naar artikelinhoud
Brexit

EU-diplomaten: ‘Britse premier is niet van plan met EU te onderhandelen over brexit-deal’

Volgens EU-diplomaten zou Boris Johnson aansturen op een no-deal brexit.Beeld AP

De Britse premier Boris Johnson is niet van plan om opnieuw rond de tafel te zitten met de Europese Unie over de brexit-deal. Dat zeggen Europese diplomaten. Volgens hen is een no-deal brexit het ‘centrale scenario’ van Johnson.   

Na een ontmoeting tussen David Frost, de nieuwe hoofdadviseur van premier Boris Johnson, en hoge EU-figuren, zou Frost volgens Brusselse diplomaten aan alle aanwezigen duidelijk gemaakt hebben dat de Britse regering geen compromis wil sluiten. In plaats daarvan wilde hij discussiëren over hoe de onderhandelingen kunnen worden gereset nadat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de EU is gestapt. 

“Het was duidelijk dat de Britten geen ander plan hebben”, zei een hoge EU-diplomaat over de ontmoetingen met Frost. “Ze hebben geen intentie om te onderhandelen, want daar is een plan voor nodig. Een no-deal lijkt nu het centrale scenario van de Britse overheid te zijn. “

De verklaring kwam er nadat Johnson had gezegd dat hij erop stond om ‘te goeder trouw te onderhandelen’. Maar Johnson wil alleen akkoord gaan met een deal zonder de Ierse backstop, die hij als ondemocratisch bestempelt. De backstop is het mechanisme dat garandeert dat er geen harde grens met Noord-Ierland komt, maar de Britten mogelijk in een Europese douane-unie houdt. De EU heeft al herhaaldelijk gezegd niet opnieuw te willen onderhandelen over die backstop. 

Schuld EU?

Volgens een hoge Britse regeringsbron - die wenst anoniem te blijven - is Groot-Brittannië wel degelijk klaar om met de EU te onderhandelen over een brexit-deal.  Hij legt de schuld bij de Europese Unie. “We willen een deal. Het is triest dat ze niet willen onderhandelen met ons.” 

“Het feit dat de deal al driemaal is afgewezen door het Lagerhuis betekent dat, als er wel een overeenkomst in het parlement komt, de EU voorbereid moet zijn om daarover te heronderhandelen. We zijn er klaar voor en bereid om dat te doen. “