Direct naar artikelinhoud
Handelsoorlog

‘Handelsoorlog VS-China is gevaarlijk, maar biedt ook kansen’

ING-hoofdeconoom Peter Vanden HouteBeeld Emy Elleboog

De opflakkerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China kan voor België en Europa zowel een gevaar als een opportuniteit betekenen. Dat zegt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte. Uiteindelijk zullen de negatieve gevolgen wel zwaarder wegen dan de positieve, verwacht de econoom.

China en de VS maken elkaar het leven zuur met steeds meer invoerheffingen. Kan Europa in dat conflict de lachende derde worden? Vanden Houte ziet mogelijkheden: “China voert minder naar de VS uit en omgekeerd, Europese bedrijven kunnen die stromen misschien overnemen en meer uitvoeren naar zowel de VS als China”, zegt hij.

De handelsoorlog kan Europa uiteraard ook in negatieve zin treffen. “Het is best mogelijk dat Chinese bedrijven meer gaan afleiden naar Europa. Hier krijgen we dan meer concurrentie. We zagen dat vorig jaar al toen president Trump invoertarieven op aluminium en staal optrok. Bepaalde landen probeerden hun aluminium en staal dan maar in Europa te verkopen. Zo kwam er massaal Turks staal naar West-Europa”, zegt Vanden Houte.

Voor exporterende bedrijven in Europa zijn de wisselkoerseffecten van belang. “De facto wordt de euro duurder”, zegt de econoom. “Tegenover de dollar verandert de euro weinig, maar als je naar de effectieve eurokoers kijkt, gewogen volgens de handelsbetrekkingen, dan is de euro aan het versterken. China heeft al een speldenprik uitgedeeld door de yuan in waarde te laten dalen, wat ook zorgt voor zwakkere munten in groeilanden. De euro is tegenover zowat alle munten aan het stijgen, wat nadelig is voor exporterende ondernemingen.”

België is als open economie sterk afhankelijk van internationale handel. Als de handelsoorlog de groei in China en de VS doet haperen, is dat ook voelbaar bij ons. Bovendien is de handelsoorlog nog niet voorbij. Volgens Vanden Houte zal de VS zich mogelijk ook nog richten tot Europa. “Als Trump snel een deal met China kan maken, zal dat hem sterken om ook tegen Europa op te treden.” De autosector komt dan in het vizier en dat kan onrechtstreeks ook Belgische bedrijven treffen. 

De beurzen over heel de wereld hebben het alvast moeilijk met de handelsoorlog.