© Shutterstock

Kinderen hebben ook baat bij werkende moeders

Dat de vrouw thuis aan de haard blijft om voor de kinderen te zorgen, was een aantal decennia geleden nog een evidentie. Nu is dat in veel huishoudens zelfs geen optie meer, en maar goed ook want daar lijken de kinderen zelf baat bij te hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Oxford en de London School of Economics.

flb

Volgens de universiteit van Oxford en de London School of Economics hebben kinderen er baat bij als ze twee buitenshuis werkende ouders hebben. Dat komt omdat ze sneller vitale vaardigheden aanleren dan kinderen van wie een van de ouders thuisblijft om voor hen te zorgen. Uit de studie blijkt dat kinderen die naar een crèche gaan tot tien procent beter presteren in sociale vaardigheden en tien procent beter zijn in alledaagse vaardigheden zoals beweging en spreken. Dat is te danken aan de interactieve bezigheden en omdat ze er meer tijd doorbrengen met hun gelijken.

"Tijd doorbrengen in de crèche kan dus positief zijn voor een kind", zegt co-auteur Laurence Roope. "Het zou ouders dus gerust moeten stellen dat ze hun kinderen niets aandoen door uit te gaan werken en dat dat zelfs voordelen voor hen met zich meebrengt." De verklaring daarvoor zou tweevoudig zijn: de kinderen nemen in de kinderopvang vaker deel aan interactieve spelletjes en het extra geld dankzij de twee werkende ouders maakt dat er meer financiële zekerheid is waardoor de mogelijkheid om aan activiteiten deel te nemen toeneemt.

Toch is er ook goed nieuws voor ouders die er wel voor kiezen fulltime bij de kinderen te blijven. Volgens de onderzoekers kunnen ze deze snellere ontwikkeling nabootsen door thuisactiviteiten in te lassen zoals lezen, verhaaltjes maken en knutselen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer