Direct naar artikelinhoud
De culturele zomer vanAster Nzeyimana

De culturele zomer van Aster Nzeyimana: ‘De melodieuze techno van The Blaze is echt héél goed’

Aster Nzeyimana.Beeld FRANK ABBELOOS

Cultuur hoort bij de zomer. Daarom peilt De Morgen elke dag naar de cultureel verantwoorde vooruitzichten van interessante figuren. Vandaag: Aster Nzeyimana, sportjournalist bij Sporza en Radio 1-presentator.

Belandt u weleens te midden van een grote massa, staand en met plastic bekertje in de hand?

“Ik heb dankzij mijn vrienden tijdens Rock Werchter The Blaze ontdekt, die vond ik echt héél goed. Twee Franse mannen die, zeg maar, melodieuze techno maken. Dus hun muziek heb ik al veel opgelegd deze zomer. Volgende week ga ik naar Pukkelpop. Ik ga er al zeker te vinden zijn bij Billie Eilish en Tame impala. TheColorGrey, Anne-Marie, Post Malone en The Streets wil ik ook zien. Maar als technoliefhebber kijk ik vooral uit naar Paul Kalkbrenner. Ik ben dus een van de weinigen die niet naar Pukkelpop gaat voor The National. (lacht)”

Welke tv- en podcastreeks moeten we nu dringend inhalen?

“The Last Kingdom vind ik geweldig. Ik ben op de reeks gebotst omdat Jan Matthys, de regisseur van In Vlaamse Velden, enkele afleveringen in het derde seizoen draaide. Het gaat over de periode wanneer Deense Vikingen Engeland op grote schaal binnenvielen en het behoud van de Saksische koninkrijken die er toen waren. Ik ben geweldig geïnteresseerd in geschiedenis, maar ook in Engeland en dat maakt het wel leuk. De serie is ook gewoon zeer goed geregisseerd, met veel actie en een hoog tempo.”

Nog een aanrader, waar ik heel laat mee ben, is Making a Murderer. True crime heb ik pas recent ontdekt, maar het genre spreekt me enórm aan. Ik ben ernaar beginnen kijken omdat ik mijn vriendin (actrice Lize Ferryn, KL) wilde introduceren aan podcasts en dan zijn we de bekende true crime-reeks Serial beginnen beluisteren. We vonden dat eerste seizoen zó leuk dat we true crime documentaires zijn gaan zoeken op Netflix en zo zijn we dan bij Making a Murderer uitgekomen.”

Lees ook:

Grote doorbraak in veelbesproken ‘Making a Murderer’-zaak Steven Avery.

Voor wie nog nooit naar een podcast luisterde: Serial. Uw Engels moet wel goed zijn want het gaat snel soms. Ik ben ook absolute fan van Football Ramble Daily; vier mannen aan een tafel die op een heel luchtige manier, met veel humor de voetbalactualiteit bespreken. Soms gaat het vijf minuten over een nieuwe film bijvoorbeeld. Het heeft wel altijd met voetbal te maken, maar de sfeer is helemaal top. En dan is er Football Daily van de BBC. Dat is meer wat wij doen bij Sporza: verslaggeving en analyses. Het is serieus en hands-on, maar je leert er wel uit. Het gaat ook enkel over Engels voetbal, mijn grote dada.”