© BERT DE DEKEN

Alweer 58 banen geschrapt bij Philips

De directie van Philips Lighting België schrapt in Turnhout alweer 58 banen. Het is de laatste fase van een afslankingsplan dat drie jaar geleden is ingezet. Maar wat gebeurt er nadien?

Guy Van Nieuwenhuysen

41 bedienden en 17 arbeiders moeten op zoek naar een andere job. Philips schrapt alweer in het personeelsbestand. Vandaag werken er al minder dan 900 werknemers, terwijl dat aan het begin van deze eeuw nog 2.500 waren. “Op zich vallen de aantallen nog mee”, zegt vakbondsafgevaardigde Peter Roes (ACV-Metaal). “Maar ze geven een vertekend beeld, want er is echt wel minder werk en op diverse afdelingen is er sprake van tijdelijke economische werkloosheid.”

Philips-woordvoerder Sabrina Heymans bevestigt de getallen. “We kijken elk jaar naar de evolutie van het bedrijf en stemmen onze strategie daarop af. De markt evolueert negatief, dus is er minder werk. We hopen wel dat zo veel mogelijk werknemers vrijwillig vertrekken, zodat we het aantal naakte ontslagen kunnen beperken.”

Vervangingsmarkt

Philips produceert in Turnhout gasontladingslampen voor professioneel gebruik, maar daar is veel minder vraag naar. Maar als het bedrijf zich kan handhaven, ziet het nog wel een toekomst in de vervangingsmarkt. “We blijven overtuigd dat daar nog veel te rapen is”, zegt Sabrina Heymans. “Een aantal markten zijn dalende, maar in de tuinbouwafdeling is de vraag het voorbije jaar nog gestegen. We zijn hier dus zeker niet aan het einde. We geloven in een kleiner, maar sterker Philips in Turnhout.”

Lees er donderdag meer over in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER