Vlaamse vlaggen genoeg op Pukkelpop, met ‘dank’ aan de uitdeelactie van Vlaams Belang.
Volledig scherm
Vlaamse vlaggen genoeg op Pukkelpop, met ‘dank’ aan de uitdeelactie van Vlaams Belang. © Mine Dalemans

Hoe ‘zwart’ is de zwarte Vlaamse Leeuw?

Tumult in vlaggenland: de organisatie van Pukkelpop besliste gisteren een twintigtal Vlaamse vlaggen in beslag te nemen waarop de leeuw afgebeeld staat met zwarte in plaats van rode klauwen. Die onofficiële versie wordt ook wel de Vlaamse strijdvlag genoemd en draagt doorgaans de voorkeur weg van de Vlaamse Beweging. Maar gaat het dan meteen ook om “een collaboratievlag”, zoals het festival het zelf bestempelde?

88 reacties

  • Marc Camp

    5 jaar geleden
    De NVA is niet tegen rood omdat het staat voor een verenigd belgie maar omdat dit staat voor een sociale zekerheid!
  • Ben Vandevenne

    5 jaar geleden
    Wie de geschiedenis een beetje kent, weet dat de zwarte leeuw noor niks goed staat. De oplossing is toch simpel: zelfde als voor het hakenkruis. Verbieden. Enkel de leeuw met rood is de Vlaamse leeuw.
  • Moehmena Rahous

    5 jaar geleden
    @Patrick Janse: u vergist zich zwaar. Rechtzetting: vanuit Nederland, langs de E314 Vlaanderen binnenrijden, ziet men, voor Maasmechelen, de door Vlaanderen officieel erkende Vlaamse Leeuw, nl. zwarte leeuw met rode tong en klauwen, op gele achtergrond. Deze Vlaamse Leeuw gebruikt Vlaanderen reeds voor 1302 (zie uitleg in mijn vorige reactie).
  • JAN VERMEULEN

    5 jaar geleden
    Zo Zwart als een Zwart werker. :-)
  • Patrick Janse

    5 jaar geleden
    Als je vanuit Nederland België binnenrijdt via de E314 (Maasmechelen), staat er een groot bord met Welkom. Daarop staat de vlaamse leeuw. Geel bord met ZWARTE leeuw (niks rood !!) Moet dit nu ook verwijderd worden ?