Trendwatchers voorspellen: binnenkort wil iedereen deze hippe groenten en fruit op z’n bord
Wat eten hippe foodies de komende maanden? Experts voorspellen de grootste culinaire trends: boerenkool is passé, zeewier en jackfruit zijn dan weer razend populair.
“De beste manier om trends te voorspellen, is kijken naar de meest vooruitstrevende consumenten”, weet Melissa Abbott van de culinaire onderzoeksinstelling The Hartman Group. “We hebben het dan niet over zogenoemde foodies of fijnproevers, maar wel over mensen die écht geobsedeerd zijn door eten. Daarnaast leren we ook veel van vernieuwende chef-koks. We kijken naar hun menukaarten en naar wat ze zelf in hun keuken en koelkast hebben staan.”
Welke stukken groente en fruit onze smaakpapillen de komende maanden tevreden zullen stellen? We sommen ze even voor je op:
Zeewier
“Er zijn steeds meer restaurants die aan de slag gaan met zeewier”, meent Darren Seifer, een analyst van het onderzoeksbureau NPD Group. “We zien ook dat het vaker gebruikt wordt als een ingrediënt voor snacks, denk maar aan chips met zeewier.”
Het kan ook geen kwaad dat het inspeelt op de superfoodtrend: voeding moet niet alleen lekker zijn, maar ook wonderen doen voor je gezondheid. En van zeewier is geweten dat het bomvol vitaminen, mineralen, calcium en magnesium zit.
Jackfruit
Jackfruit of nangka is al jarenlang razend populair in Zuidoost-Azië, maar de laatste tijd is het stuk fruit ook bezig aan een opmars in onze contreien. Het valt vooral in de smaak bij veganisten, vegetariërs en flexitariërs. De structuur van onrijp jackfruit lijkt wel wat op die van vlees en de smaak is neutraal, waardoor het meermaals bestempeld wordt als hét hippe plantaardige alternatief voor vlees. Je kan er bijvoorbeeld veganistische ‘pulled pork’ van maken.
“Steeds meer mensen eten vegetarisch. Daarom gebeurt het vaker dat restaurants planten gebruiken om vlees te vervangen”, stelt Seifer.
Honeynut pompoen
De alombekende butternut pompoen krijgt concurrentie van een nieuwe variant: de honeynut pompoen. “Deze is veel kleiner en intenser van smaak dan de butternut pompoen”, vertelt Abbott. “Deze kleine groente is bovendien gemakkelijker om in stukjes te snijden. Dat komt goed van pas voor mensen met weinig tijd of voor wie niet zo handig is in de keuken."
Paddenstoelen
Oké, we moeten toegeven dat paddenstoelen geen echte groenten zijn, maar in de winkelrekken vind je het steeds bij de salades, komkommers en tomaten. Volgens Abbott zijn paddenstoelen ook bezig aan een flinke opmars. Hoe gekker, hoe beter. “Er wordt geregeld geëxperimenteerd met originele soorten als cantharellen, duinvoetjes, pruikzwammen en gewone oesterzwammen. Die zijn lekker, hebben een interessante textuur en zijn een goede bron van vitamine D.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Lidl
Wrap it up! Lekker makkelijk: fajita's met gewokte savooi en rundsreepjes
De fajita hebben we als lekkernij in een jasje te danken aan de Tex-Mex, ofwel de Texaans-Mexicaanse keuken. Je kan de wraps naar hartenlust beleggen met ingrediënten naar keuze, maar voor deze versie gebruiken we verfijnde entrecôte, in dunne reepjes gesneden, en krokant gewokte savooikool. -
Last van een winterdip? Met deze opkikkers zet je een portie energie op tafel
De feestdagen zijn dan wel voorbij, de winter is dat nog lang niet. Heb jij last van de donkere dagen, en voel je je vermoeid, lusteloos en prikkelbaar? Door gevarieerd en juist te eten, krik je je humeur én je energieniveau weer op. Zorgvuldig voor jou geselecteerd: drie easy peasy gerechten bomvol heerlijke ingrediënten die je vitaliteit een boost geven. -
-
Independer
Alarmsysteem in je woning? Vraag dan korting aan je verzekeraar
-
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
Na aardappelmelk, sojamelk of amandelmelk vinden we sinds kort in de winkelrekken nog een nieuwe soort: melk van erwten. Al moeten we het plantaardige alternatief voor melk een ‘drank’ noemen. De erwtendrink is beter voor het milieu, maar is ze ook gezond? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de ingrediëntenlijst en geeft antwoord. “Je kan het beter opschuimen dan andere plantaardige dranken.” -
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
-
Jobat
Je of u? Beste of geachte? Vriendelijke groeten of hoogachtend? Zo schrijf je in élke situatie de juiste mail
Je zit achter je computer, klaar om die belangrijke e-mail te versturen. Maar dan slaat de twijfel toe: welke begroeting moet je gebruiken? En hoe formeel of informeel dien je te zijn? In deze gids geeft Jobat.be je alle antwoorden die je nodig hebt. -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
Lidl
Zon op je bord: gegrilde kippenhaasjes met rijst-bonensalade
12 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEva Munet
niki peeters
Edmond Dillien
Peter Buyck
Hans Schoen