Direct naar artikelinhoud
Callboys

Callboys gaan nu ook muziek maken: ‘Eigenlijk sta ik gewoon de hele tijd met een grote smile naar de anderen te kijken’

Callboys.Beeld Thomas Sweertvaegher

De Callboys hebben samen met een aantal topmuzikanten een liveband opgericht: BELGA. Ze zullen vergeten Belgische funk brengen, recht uit de tv-reeks. Dinsdagavond hadden ze hun eerste try-out.

Na afloop van het eerste seizoen Callboys, trokken de vier hoofdrolspelers de baan op als veredelde dj-act en acte de présences allerhande. Die noodzaak voelen ze nu minder. Toch komt er ook na seizoen twee - vanaf september op VIER - een muzikale afgeleide. Zo wilden Jo Hermans en Wietse Meys - trompettist en saxofonist bij onder meer Daan - graag live aan de slag met de funky muziek van de reeks.

Los van de nieuwe soundtrack die Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing) voor de reeks schreef, vond Eelen ook heel wat goed klinkende, vergeten nummers van eigen bodem op de compilatieplaat Funky Chicken. Intussen verscheen er nog een tweede album in de reeks, Funky Chimes. “Veel van die muziek is nooit live gespeeld”, zegt regisseur Jan Eelen. “Dat waren vaak los-vaste groepen die zelden uit de studio zijn gekomen.”

Er werd een band samengesteld, met onder meer Mauro Pawlowski, Chantal Kashala en muzikanten van Clouseau, Gabriel Rios en het Brussels Jazz Orchestra. Maar ook de Callboys-regisseur zelf speelt mee, op gitaar.

Callboys 2Beeld RV

Eelen sprong vorige zomer sprong nog een paar keer in bij Kenji Minogue. “Ik voel geen drang om voor publiek te spelen. Als het een feestje is, des te beter natuurlijk. Maar ik hou er gewoon van om samen met anderen muziek te maken. Al moet ik eerlijk zijn, had ik auditie moeten doen voor dit project, hadden ze me nooit geselecteerd. Tussen al die beroepsmuzikanten ben ik een muis. Ik heb mezelf erin geluld, al veel bijgeleerd en gelukkig kan ik de anderen volgen. In die funky muziek zit altijd wel één gitaar die gewoon het ritme moet houden. Dat doe ik, zodat Mauro kan doen wat hij wil. (lacht) Eigenlijk sta ik gewoon de hele tijd met een grote smile naar de anderen te kijken.”

Willy Sommers

Het was trouwens ongeveer dezelfde formatie die vorige zomer Willy Sommers begeleidde tijdens zijn legendarische doortocht op Pukkelpop. En daar was ook acteur Rik Verheye bij, Jay/Jeremy Vleugels in de reeks. “Ik ben dan wel geen zanger, maar ik mocht toen ook meedoen”, zegt hij. “Toen ontstond al het idee dat die formule van mensen samen op een podium wel werkte.”

Willy Sommers
Beeld rv

Dinsdagavond hield de nieuw samengestelde band Belga (Le Funk Fait La Force) een eerste try-out in de Antwerpse Kavka, waarbij Bart Hollanders (Randy Paret uit Callboys, RB) en Verheye werden ingeschakeld om het publiek op te zwepen en af en toe een nummer mee te zingen. In een latere fase kunnen ook Matteo Simoni en Stef Aerts meedoen, zij waren nu verhinderd door hun theatervoorstelling Freud met Ivo Van Hove. “Het moet een poule van mensen worden, die aansluiten wanneer ze kunnen”, zegt Eelen. “De vergelijking met El Tattoo del Tigre is al gemaakt, maar het zal een andere vibe hebben. Welke vibe? Dat moeten we nog samen uitzoeken.”

Later volgen nog try-outs in Tielen en het Film Festival Oostende. Eens duidelijk is welke richting het project uitwil, kunnen de Callboys en Belga geboekt worden voor het voorjaar van 2020.