Direct naar artikelinhoud
InterviewHannes De Reu

‘Als we terugkijken, is John Crombez niet de juiste persoon als voorzitter geweest’

Hannes De Reu is kandidaat-voorzitter van de sp.a.Beeld Wouter Maeckelberghe

Of John Crombez zijn mandaat als partijvoorzitter van de sp.a wil verlengen, blijft koffiedik kijken. Maar een eerste uitdager is er al wel: Hannes De Reu, die via het kabinet van Johan Vande Lanotte op het partijhoofdkwartier op de Grasmarkt terechtkwam. Daar moest hij de band met de lokale afdelingen versterken.

U wou de partij van onderuit heropbouwen. Dat is niet gelukt.

“In elk geval onvoldoende. Na vier jaar John Crombez halen we 10 procent, daar kunnen we niet tevreden mee zijn. Er zijn een aantal vernieuwingen in gang gezet, waardoor we ook veel nieuwe gezichten het parlement in loodsten. Maar je bent niets met die vernieuwingen als je het belangrijkste vergeet: je verhaal.”

De decumul was een goed idee?

“Ik vind dat een goede maatregel. Maar hij is door John zeer strikt toegepast, behalve voor zichzelf. Hij heeft de allereerste uitzondering gevraagd en gekregen. Dan ben je niet geloofwaardig.”

U maakte deel uit van het team rond Crombez dat na de verkiezingen van 2014 de partij een nieuwe richting moest geven. Bent u dan niet mee verantwoordelijk voor de mislukking?

“Ik denk niet dat het een kwestie van schuld is. Iedereen heeft geprobeerd keihard aan de kar te trekken. Maar in deze constellatie is het niet gelukt. Er is op zeker moment discussie geweest over de weg die we in de campagne moesten bewandelen om de partij weer te doen groeien. Ik heb daar aan het kortste eind getrokken, en dan zijn onze wegen gescheiden.”

Kan Crombez nog aanblijven? Of is het tijd voor een nieuwe voorzitter?

“Het is duidelijk dat we een nieuw profiel nodig hebben als voorzitter. Ik stel me kandidaat omdat ik verandering wil ten opzichte van de afgelopen vijf jaar. John reed een zeer goed parcours als staatssecretaris. Het geloof was er dat hij met dat profiel als voorzitter zou kunnen schitteren. Als we terugkijken, is hij niet de juiste persoon geweest. We hebben iemand nodig met een visie die kan begeesteren. Helaas heeft John dat niet.

“Je merkt vandaag dat de trots bij heel veel leden weg is. Het beste bewijs is hoeveel afdelingen – ook in de stad van de voorzitter – niet eens meer onder de partijnaam naar buiten durven te komen.”

Vindt u het jammer dat de sp.a niet mee aan tafel zit in de Vlaamse onderhandelingen?

“Als je de kans hebt om het verschil te maken, moet je dat doen. En dat is nu eenmaal in een regering. Maar ik zie niet in hoe we onze noodzakelijke hervormingen nog in de startnota van informateur Bart De Wever zouden kunnen inpassen. De kloof is te groot.

“Maar lees de nota van De Wever: daar staan dingen in die voor ons toch heel moeilijk liggen. Ik zie niet in hoe we daar onze noodzakelijke hervormingen nog in konden krijgen. De kloof is te groot.”

Nochtans zag de N-VA wel mogelijkheden in een samenwerking met de sp.a.

“Op een bepaald moment in de gesprekken hoor je dat de sp.a zijn favoriete onderhandelaars zijn, gemakkelijker dan CD&V zelfs. Dat is toch echt niet de positie waar de sp.a moet zitten. We moeten af van het imago dat we de N-VA altijd wel zullen depanneren. Vraag eens rond op café: de mensen geloven dat sp.a’ers uiteindelijk wel voor het postje zullen kiezen. Dat is dodelijk in de politiek.”

Wat met een federale regeringsdeelname?

“Als de plicht roept, moeten we praten.”

Met elke partij? Ook met de PVDA?

“Ik zie niet in waarom we daar niet mee zouden kunnen praten, ook al zijn er fundamentele verschillen tussen beide partijen.”