Direct naar artikelinhoud
Brazilië

Regenwoud Brazilië kent recordaantal branden

Satellietbeelden van de NASA tonen dat grote delen van het Braziliaanse regenwoud in brand staan.Beeld AFP

In het Braziliaanse deel van het Amazonewoud is het aantal bosbranden dit jaar opgelopen tot recordhoogte. Tot nu toe zijn ruim 72.000 branden geteld, het hoogste aantal sinds het begin van de registratie in 2013.

Volgens de Braziliaanse ruimtevaartorganisatie INPE is het aantal branden vanaf begin dit jaar 83 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Op satellietbeelden is te zien dat sinds vorige week donderdag 9.500 nieuwe bosbranden zijn ontstaan in Brazilië. Gewoonlijk neemt het aantal toe bij het begin van het droge seizoen in juli en bereikt het een piek in september.

Veel branden worden veroorzaakt door boeren die al of niet legaal stukken bos platbranden om land geschikt te maken voor akkerbouw en veeteelt.

De toename van het aantal branden volgt op het aantreden van Bolsonaro als president in januari van dit jaar. Hij wil het Amazonegebied verder ontwikkelen en meer ruimte maken voor land- en mijnbouw.

Op recente beelden uit de noordelijke deelstaat Roraima is te zien dat donkere rookwolken grote delen van het regenwoud bedekken. Zware rook uit de deelstaten Amazonas en Rondonia bereikte afgelopen maandag zelfs de 2.700 kilometer zuidelijker gelegen miljoenenstad São Paulo. In het zuiden van Amazonas en in Manaus, hoofdstad van deze deelstaat, is de noodtoestand afgekondigd.

In het gehele Amazonebekken (een gebied dat gedeeltelijk ook in andere landen ligt) is het aantal brandhaarden dit jaar iets onder het gemiddelde van de afgelopen jaren gebleven, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vorige week.

Bolsonaro wijst alle kritiek op zijn beleid van de hand. "Ik ben Commandant Kettingzaag genoemd. En nu ben ik keizer Nero die de Amazone in brand steekt. Maar het is nu eenmaal het seizoen van de queimada (het branden)", zei hij tegen verslaggevers. Ook beschuldigde hij ngo's ervan branden in het Amazonegebied te stichten. Dat zouden ze doen sinds de regering de financiële steun aan ngo's introk. Bolsonaro noemde de organisaties niet bij naam en leverde geen bewijs voor zijn beschuldiging.

Volgens wetenschappers van INPE kan het grote aantal branden niet worden toegeschreven aan natuurlijke oorzaken.