Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Noord-Korea test ‘nieuw lanceersysteem’ voor meerdere raketten

Een Noord-Koreaanse wapentest op 24 augustus.Beeld AFP

Noord-Korea heeft zaterdag in zijn jongste wapentest naar eigen zeggen ‘een nieuw ontwikkeld lanceersysteem voor meerdere raketten’ getest. Noord-Koreaanse staatsmedia melden zondag dat leider Kim Jong-un persoonlijk de test leidde en hulde bracht aan de ontwikkelaars van het ‘grootse wapen’.

De Zuid-Koreaanse strijdkrachten hadden eerder gezegd dat de raketten die door Noord-Korea vanuit het oosten van het land werden afgevuurd, opnieuw twee ballistische korteafstandsraketten waren. De raketten waren ongeveer 380 kilometer naar de open zee gevlogen. 

Ook in mei testte Noord-Korea een serie raketten. Het was de eerste keer sinds het regime in Pyongyang, eind 2017, dat Noord-Korea een langeafstandraket lanceerde. Van die raket wordt aangenomen dat die het vasteland van de Verenigde Staten kan bereiken. Sindsdien probeerden China en de Verenigde Staten toenadering te zoeken, maar die onderhandelingen liepen op niets uit. Noord-Korea voerde het aantal raketproeven vervolgens op: de wapentest van afgelopen zaterdag is alweer de zevende op de teller.

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde gelaten op de jongste rakettest. “Hij test graag raketten”, zei hij over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.