Direct naar artikelinhoud
Italië

Nieuwe Italiaanse coalitie in de maak: sociaaldemocraten steunen Conte als premier

Zo zou de nieuwe coalitie eruit zien: Zingaretti (L), Conte (M), en Di Maio (R).Beeld AFP

De sociaaldemocratische PD in Italië zal Giuseppe Conte steunen als de volgende premier. Dat bevestigden drie verschillende partijkopstukken, die anoniem wilden blijven om de regeringsonderhandelingen niet te boycotten. De steun van PD-partijleider Nicola Zingaretti wijst op vooruitgang in de onderhandelingen. 

De populistische Vijfsterrenbeweging en de PD zaten woensdagvoormiddag opnieuw bijeen om een coalitie te vormen. Op die manier willen ze vervroegde verkiezingen vermijden. Hoewel de PD dus akkoord is met Conte als nieuwe premier, zouden er over andere ministerfuncties nog grote meningsverschillen bestaan. Zo zou er onenigheid zijn over het aanblijven als vicepremier van Luigi Di Maio, de partijleider van de Vijfsterrenbeweging, die zelf op een verlengd mandaat aandringt.

‘Salvini is geïsoleerd en verslagen’

De vorming van een nieuwe Italiaanse regering met de Vijfsterrenbeweging en de Democratische Partij (Partito Democratico, PD) is “geen wandeling in het park”, maar “een iets is alvast duidelijk: Salvini is geïsoleerd en verslagen”. Dat heeft PD-partijleider Nicola Zingaretti vandaag gezegd.

Na een hapering in de coalitiegesprekken, die vast leken te lopen op de eis van de Vijfsterrenbeweging dat Giuseppe Conte mag aanblijven als premier, werden de onderhandelingen gisteren hervat. Vandaag raakte dan bekend dat de PD Conte steunt als premier.

Nicola Zingaretti.Beeld EPA

In een toespraak voor zijn partij trachtte PD-leider Zingaretti zijn leden warm te maken voor een regering met de Vijfsterrenbeweging. “Laten we een einde maken aan deze periode van haat, wrok, doortraptheid en egoïsme. Laten we opnieuw de veiligheid, de wettelijkheid en het welzijn van de mensen centraal stellen, zonder telkens weer zondebokken te zoeken.” De nieuwe Italiaanse regering zal volgens Zingaretti “het imago van de Italiaanse politiek veranderen”.

De speech van de PD-leider kan gelden als een stevige vingerwijzing naar Matteo Salvini, de sterke man van de extreemrechtse Lega die het voorbije jaar vicepremier was en zich vooral met een hard asiel- en migratiebeleid in de kijker werkte. Nadat Salvini de stekker uit de regering had getrokken, startten de PD en de Vijfsterrenbeweging coalitiegesprekken op. 

Lega verliest aan populariteit

Voor ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, die de regeringscrisis uitlokte, is een samenwerking tussen PD en M5S het slechtst denkbare scenario. Het zou hem degraderen van vicepremier die de afgelopen maanden de lakens uitdeelde in Italië tot leider van een oppositiepartij. Zijn gok lijkt zijn partij ondertussen al stilaan populariteit te kosten: de Lega daalde van 38,7 procent (opgetekend eind juli) naar 33,9 procent volgens een peiling die zondag is gepubliceerd. Conte overschaduwt met 61 procent zowel Salvini als Di Maio wat betreft de populariteit van individuele politici. Dat blijkt uit een peiling die afgelopen zaterdag werd afgenomen.

Salvini zou gedegradeerd worden van vicepremier die de afgelopen maanden de lakens uitdeelde in Italië tot leider van een oppositiepartij.Beeld EPA