Direct naar artikelinhoud
Radicaalrechts

Radicaal-rechtse ‘Mars op Brussel’ is te bruin voor Vlaams Belang

De Mars tegen Marrakech, die plaatsvond in december, liep uit de hand.Beeld Bas Bogaerts

Er is een betoging aangevraagd in Brussel tegen het uitsluiten van Vlaams Belang bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen, maar inmiddels distantieert de partij zich daar zelf van. De organisatoren bevinden zich namelijk in de kringen rond Blood & Honour. ‘Met zo’n steun heb je geen vijanden nodig.’

Nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever begin deze maand niet meer verder onderhandelde met Vlaams Belang voor een Vlaamse regering, ontstonden op Facebook verschillende initiatieven voor een betoging. Uiteindelijk zijn enkele evenementen gebundeld tot een ‘Mars op Brussel’, die op 15 september zou moeten plaatsvinden. Er is daarvoor ook een officiële aanvraag ingediend, zo bevestigt de Brusselse politie. 

“We bereiden een advies voor dat naar de bestuurlijke overheid gaat”, zegt een woordvoerder. Uiteindelijk is het de burgemeester die beslist. De mars doet sterk denken aan de Mars tegen Marrakesh, die in december plaatsvond in de hoofdstad als protest tegen het VN-Migratiepact. Burgemeester Philippe Close (PS) en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) verboden die toen aanvankelijk, want ze wilden “geen bruine mars in de hoofdstad”. De organisatoren vochten dat aan bij de Raad van State, die het verbod schrapte. Na de mars werd de sfeer bijzonder grimmig en eindigde ze in vijandelijkheden met de ordediensten en vernielingen in de Europese wijk van Brussel.

Verwarring

Het Facebook-evenement van de nieuwe Mars op Brussel telt meer dan drieduizend geïnteresseerden, meer dan duizend mensen hebben zich op aanwezig gezet. Onder hen ook verschillende Vlaams Belangers zoals Jurgen Van Duyse, gemeenteraadslid in Vilvoorde. Dat is niet onlogisch, want de bedoeling van de betoging is net om onvrede te uiten over het cordon sanitaire. Toch verschenen er onder het evenement de laatste dagen berichten dat Vlaams Belang oproept om niet te gaan. 

Veel deelnemers hebben hun onbegrip daarover geuit en er ontstond verwarring. Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, bevestigt dat zijn partij oproept om niet te gaan betogen op 15 september. Vlaams Belang organiseert in de plaats daarvan twee dagen eerder, op vrijdag, een ‘strijdmeeting’ in Gent. De partij zal dan een campagne lanceren en een nieuwe slogan. 

Beeld van de Mars tegen Marrakech.Beeld Bas Bogaerts

“Bij de start van het politieke jaar is dat de eerste keer dat we officieel naar buiten komen nadat de onderhandelingen met ons zijn stopgezet”, zegt Van Grieken. “Ik voel weinig affiniteit met de organisatoren achter de betoging en ik zou niet willen dat de partij met hen geassocieerd geraakt. Een van hen is Tomas Boutens, die nota bene veroordeeld is omdat hij een aanslag op Filip Dewinter wou plegen. Met zo'n steun heb je geen vijanden meer nodig.” Door het officiële standpunt van de partij zullen organisaties als Vlaams Belang Jongeren, Voorpost en studentenverenigingen KVHV en NSV wellicht niet mobiliseren, zoals ze dat wel deden bij de Mars tegen Marrakesh.

Bloed, Bodem, Eer & Trouw

Boutens is in 2014 veroordeeld voor zijn lidmaatschap van Combat 18, een cel die groeide uit het neonazistische Blood & Honour Vlaanderen en ook wel Bloed, Bodem, Eer & Trouw (BBET) is genoemd. Combat 18 had plannen om zowel Dyab Abou Jahjah als Filip Dewinter om te brengen. Het hoopte zo bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten. De groep had in zijn rangen verschillende beroepsmilitairen, onder wie Boutens, en was begonnen met het stockeren van wapens en munitie. Boutens schreef voor Combat 18 het manifest White Freedom Fighter, een handleiding voor terroristische activiteiten met als doel de bescherming van het blanke ras. 

Bloed, Bodem, Eer & Trouw.Beeld RV

Boutens profileert zich de laatste tijd op sociale media. Begin augustus, rond de tijd dat de onderhandelingen met Vlaams Belang afsprongen, plaatste hij een afbeelding op Instagram van een man achter een machinegeweer en het opschrift ‘Vote from the rooftops’. Hij biedt zijn boek, dat hij schreef in de gevangenis, over runetekens en ‘Noords heidendom’ te koop aan. Hij verkoopt ook T-shirts, onder andere van BBET, met op de rug het opschrift ‘Enemy of the State’. 

Guldensporenslag

De aanvraag bij de Brusselse politie is niet ingediend door Tomas Boutens, maar wie dat wel heeft gedaan, wil de politie niet meedelen, omdat het een privépersoon is en geen organisatie. Vermoedelijk is het iemand uit de entourage van Boutens. 

Op Facebook is het evenement aangemaakt door een zekere Jan Borluut. Dat is een alias, want Borluut is een historische figuur die een belangrijke rol heeft in de overlevering van de Guldensporenslag in 1302. Op Facebook deelde die Jan Borluut zijn eigen evenement op 14 augustus met een lange tekst met onderaan de initialen T.B.. Op het Facebookprofiel van Tomas Boutens is dan weer een ode aan Borluut te vinden, die hij online zette op de Vlaamse feestdag. Achter de tekst staat een afbeelding van een van de amokmakers tijdens de Mars tegen Marrakesh, een foto van De Morgen-fotograaf Bas Bogaerts. 

Brussel zal nu moeten beslissen of de betoging kan doorgaan. Diezelfde dag is er in de hoofdstad de wedstrijd Anderlecht-Antwerp en Balloon’s Day Parade, een optocht met grote ballonnen. Voor de Raad van State zal een gebrek aan manschappen echter niet volstaan om een betoging tegen te houden. Daarvoor moeten concrete elementen kunnen bewijzen dat er een risico voor de veiligheid is. Boutens wou niet antwoorden op onze vragen. “Ik maak er geen gewoonte van contacten met de pers te onderhouden en zie geen enkele reden om deze houding te veranderen.”