Voor het eerst meer vrije beroepers dan zelfstandige handelaars

© Shutterstock

Er waren vorig jaar voor het eerst meer mensen met een vrij beroep (bijvoorbeeld advocaat, arts of notaris) dan handelaars onder de zelfstandigen. Dat meldt de Federatie Vrije Beroepen.

jvh

In 2018 startten 119.000 mensen met een zelfstandige activiteit, zodat België eind vorig jaar 1.112.646 zelfstandigen telde. Lange tijd was de handel de sector waarin het grootste aantal zelfstandigen actief waren, maar nu is de sector van de vrije beroepen met 341.936 zelfstandigen groter geworden dan de handel met 327.090 zelfstandigen.

Er waren vorig jaar 33.433 starters in een vrij beroep. Dat is een terugval van 3,63 procent tegenover 2017, maar die daling is niet negatief voor de FVB. “De massale groei van het aantal vrije beroepers de voorbije jaren heeft een enorme concurrentie tot gevolg waardoor het voor alle gevestigde vrije beroepers moeilijker wordt om het hoofd boven water te houden”, zegt voorzitter Marieke Wyckaert. “Het feit dat het aantal starters in het vrije beroep licht afneemt tot een niveau vergelijkbaar met de andere sectoren, is eerder geruststellend.”

De vervrouwelijking van het vrije beroep zet zich ondertussen voort. Voor het zesde jaar op rij zijn er meer vrouwen dan mannen gestart. Nu zijn nog maar 55 procent vrije beroepers mannen. Het aandeel van de vrouwelijke starters is het opvallendst bij de paramedische beroepen, zoals logopedisten, kinesitherapeuten en psychologen, waar 83,01 procent van de starters vrouwen waren. In de fiscale- en vastgoedsector zijn vrouwen met 23,20 procent weinig vertegenwoordigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen