© jhs

© RR

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Stad zoekt jonge mensen om asielzoeker bij te staan in ruil voor goedkope huurwoning

De stad Antwerpen is op zoek naar jonge mensen tot 27 jaar die een woning willen delen met jonge vluchtelingen. Antwerps OCMW-voorzitter Duchateau roept jongeren op om woonbuddy te worden, in ruil voor een goedkope huurwoning.

Sacha Van Wiele

Antwerps schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) liet er nooit enige twijfel over bestaan. Zijn stad staat niet te springen om vluchtelingen op te vangen. Hij zegt daar goede redenen voor te hebben. “Antwerpen herbergt vandaag 33% van alle vluchtelingen in Vlaanderen”, zegt Duchateau. “Daar staat tegenover dat we slechts 15% van de Vlamingen huisvesten. De stad doet dus al veel meer dan om het even welke andere stad in Vlaanderen.”

De uitzondering op dit standpunt zijn de niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Antwerpen beschikt hierover ook over de nodige expertise. Het probleem is alleen dat alle begeleiding wegvalt vanaf dat deze jongeren meerderjarig zijn. De woonbuddy moet er nu voor zorgen dat deze jongere niet plots helemaal alleen komt te staan. “In het woonbuddyproject willen we jonge vluchtelingen een sterk netwerk bieden om hun leven hier op te starten”, zegt Duchateau. “En hoe kan dat beter dan door hem of haar een helpende hand te bieden van een andere jongere die hier een netwerk heeft en sterk in zijn schoenen staat in deze maatschappij? Het is een cohousingproject. Iedereen heeft zijn eigen stek.”

200 euro voor huurwoning

Het project loopt in een eerste fase drie jaar. Vanaf mei 2017 moeten de eerste dertig begeleidingen opstarten. Het OCMW zoekt jongeren tot 27 jaar als woonbuddy. Koppels zijn ook welkom. “De woonbuddy krijgt uiteraard begeleiding, ondersteuning en een huurwoning aan een bijzonder aantrekkelijke prijs”, zegt Duchateau. “De huurders betalen ongeveer 200 euro.”Antwerpen zoekt nog naar een geschikte woning.

Voor meer info over woonbuddy’s:curant@ocmw.antwerpen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER