Geen erkenning voor Genkse islamschool, burgemeester maakt zich geen zorgen om leerlingen

Het Selam College in Genk krijgt geen voorlopige erkenning van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). De school zou volgens de motivering de rechten van de mens en van het kind niet respecteren. Het is onduidelijk hoeveel kinderen nu een andere school moeten zoeken, maar de stad belooft hen te helpen.

rvs, sgy, sco

Minister Crevits besliste om het islamitische Selam College in Genk geen voorlopige erkenning en dus geen subsidiëring toe te kennen voor het schooljaar dat volgende week start. Dit op advies van de onderwijsinspectie, die de voorbije week nog een bezoek bracht aan de school.

‘Een belangrijke voorwaarde om een voorlopige erkenning te ontvangen, is dat je als school de Belgische grondwet en de internationale verdragen goedgekeurd in België respecteert. Dat gaat in het bijzonder over de rechten van de mens en van het kind’, legt Crevits uit in een persbericht. ‘Het verslag van de onderwijsinspectie geeft aan dat de aanvraag van het Selam college niet voldoet aan die voorwaarde.’

‘De inspectie kwam tot deze conclusie op basis van een advies dat ze heeft ingewonnen bij de Staatsveiligheid’, bevestigt Crevits. Die risicoanalyse had de minister gevraagd omdat de school sterke banden zou hebben met Milli Görüs, een conservatieve islamitische beweging. De Islamitische Federatie van België (BIF) kocht het voormalige Syntra­gebouw waar het Selam College onderdak vindt. De BIF wordt gezien als de Belgische arm van Milli Görüs.

School nog niet op de hoogte

De voorzitter van het Selam College, Turgay Cankaya, was nog niet op de hoogte van de beslissing toen De Standaard contact met hem opnam. Hij is geschrokken maar wil nu wachten met een reactie tot hij een officieel bericht krijgt van de betrokken instanties. ‘Het wordt vandaag nog een drukke dag’, besefte Cankaya.

De school was van plan om maandag met haar werking van start te gaan, maar dat kan nu niet meer. Ze kan wel van start gaan als privéschool, onder het systeem van collectief thuisonderwijs, maar dan kunnen geen erkende diploma’s of getuigschriften afgeleverd worden. Die zouden de leerlingen dan voor de Examencommissie moeten behalen.

Burgemeester: 'Nog plaatsen in andere scholen'

Wim Dries (CD&V), de burgemeester van Genk, zal aan de lokale politie vragen om contact op te nemen met de Staatsveiligheid om zo meer informatie te verkrijgen.

Hij maakt zich geen zorgen over waar de leerlingen van het Selam College nu naartoe moeten. ‘De school heeft zelf weinig gecommuniceerd over het aantal leerlingen. Ik heb uit de kranten vernomen dat er leerlingen uit heel Limburg zouden komen. Als leerlingen naar een andere school willen in Genk, kunnen wij hen nog altijd helpen. Er zijn nog plaatsen.’

Demir: 'Dankbaar voor vrouwen van morgen'

Zuhal Demir (N-VA), haalde eerder fors uit en bedankt op Twitter 'iedereen die verantwoordelijkheid opnam in dit dossier'. 'Niet alleen namens de vrouwen van morgen die beter af zijn in een vrije school. Maar ook hun stilzwijgende moeders vandaag die deze school een bedreiging vinden voor hun dochters.'

Demir roept op om kinderen die al waren ingeschreven bij het Selam College 'zo snel mogelijk bij een andere, erkende onderwijsinstelling in te schrijven zodat ook zij hun kansen kunnen krijgen op kwaliteitsvol onderwijs'.