Direct naar artikelinhoud
Weekendrecept

Eén keer koken, drie keer eten: zo overleef je die drukke eerste schoolweek

Eén keer koken, drie keer eten: zo overleef je die drukke eerste schoolweek
Beeld Hannes Vandenbroucke

Voorbereiding is de sleutel tot succes, zeker nu, aan de start van een nieuw schooljaar. Het halve internet is in de ban van de hashtag #mealprep: handige tips om ook tijdens drukke weekdagen een verse maaltijd op tafel te krijgen. 

Ik geef het grif toe: een baby, een druk freelancebestaan én een sociaal leven maken van ’s avonds vers koken vaak een uitdaging. De ­dagelijkse ‘wat gaan we eten’-struggle is real. En ik ben niet alleen: overal waar ik kom, hoor ik ­hetzelfde verhaal. Haast iedereen lijkt wel op zoek naar de magische toverformule voor huisgemaakte dagelijkse kost. Toen de redactie van dit magazine me enkele weken geleden om een nieuwe invalshoek voor deze receptenrubriek vroeg, kon ik dan ook geen beter thema bedenken dan hier uitpluizen hoe we van snel, vers én lekker koken een haalbaar ­gegeven kunnen maken.

Ik weet niet hoe dat bij u gaat, maar aan het eind van de dag ben ik moe en uitgehongerd. ‘Hangry’ is een zéér wezenlijk begrip in dit huishouden. Als je op dat moment nog niet weet wat je gaat eten, ben je een vogel voor de kat en is kant-en-klaar, het frietkot of Deliveroo je beste vriend. Enkel voorbereidend (denk)werk zal u redden! Alvast een weekschema van gerechten opmaken en/of reeds inkopen doen, is al een grote stap vooruit.

Maar perfect georganiseerde mensen (ik niet, maar ze bestaan) gaan nog een hele stap verder en koken in één keer voor minstens drie dagen. ‘Mealprep’ is dé hype van het moment op sociale media, de hashtag heeft meer dan 10 miljoen hits op Instagram. Mijn ogen doen pijn bij het zien van zoveel Tupperware-doosjes gevuld met afgemeten calorieën en vaak saaie gerechten. Mealpreppers hebben er blijkbaar geen probleem mee om drie, vier dagen na elkaar precies hetzelfde te eten. Saai! De basis, het voorbereiden van maaltijden voor enkele dagen, is interessant, maar de uitvoering kan toch veel gevarieerder, lijkt me.

Eén keer koken, drie keer eten: zo overleef je die drukke eerste schoolweek
Beeld Hannes Vandenbroucke

Zo sta ik op een zonnige zondagavond een hoop groenten te versnijden, om ze vervolgens, samen met uitgebeende kippendijen (die zijn veel sappiger dan filets), peper, zout, oregano en een flinke geut olijfolie in de oven te roosteren. Ik hou de kruiding bewust neutraal om zo de veelzijdigheid van de hoofdingrediënten te bewaren. Ik verdeel alles over drie bewaardozen en zet ze in de koelkast. Nu kan het finetunen beginnen. Met verschillende sausjes en kleine toevoegingen, hoop ik elke dag een andere draai te geven aan de hoofdingrediënten. Zo gooi ik op maandag alles in kleine wraps, met een tzatzikisausje. De dag erna verwerk ik de inhoud van mijn bewaardoos tot een frisse couscoussalade met rozijnen, noten en een citroen-honingvinaigrette. En op woensdag verwarm ik de groenten en kip samen met noedels en een pittige sriracha-marinade in de wok. Drie dagen, drie compleet verschillende gerechten.

Conclusie: mealprep is niet voor elke week, maar op superdrukke momenten geeft het houvast, en met een aantal kleine aanpassingen maak je het gegeven een stuk gevarieerder. Zo bewaart een potje versgemaakte pesto onder een laagje olijfolie gemakkelijk enkele weken in je koelkast en pimp je er in een handomdraai een kliekje pasta mee. 

Eén keer koken, drie keer eten: zo overleef je die drukke eerste schoolweek
Beeld Hannes Vandenbroucke

Hoofdingrediënten:

Groenten om te roosteren (paprika, wortel, ui, knoflook, courgette, zoete aardappel… reken 200 g per

persoon, per dag) / kippenboutfilets (reken 120-150 g per persoon, per dag)

Voorbereiding:

1. Snijd de groenten in hapklare stukken. Besprenkel met olijfolie, peper, zout, gedroogde oregano en chiliflakes. Besprenkel ook de kip met olijfolie, peper en zout en spreid alles uit over een (of meerdere) bakplaten.

2. Rooster in ongeveer 20 min. gaar in een oven van 200°C.

3. Laat afkoelen, verdeel over 3 bewaardozen en bewaar in de koelkast.

Dag 1: miniwraps (2 pers.)

Voorbereiding: rasp ¼ komkommer en meng met 125 g Griekse yoghurt, een geutje olijfolie, peper en zout tot tzatziki. Bewaar in een afgesloten potje in de koelkast.

De dag zelf: warm de groenten en de kip in de pan op en serveer met de miniwraps en tzatziki.

Dag 2: couscoussalade (2 pers.)

Voorbereiding: maak 150 g ­couscous volgens de instructies op de verpakking. Meng er 25 g ­veenbessen, 30 g walnoten en een klontje boter doorheen. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten pot in de koelkast. Meng het sap van ½ citroen met 1 tl honing, 1 tl mosterd en 60 ml olijfolie tot een vinaigrette. Kruid met peper en zout en bewaar in een afgesloten potje.

De dag zelf: Meng de couscous met de groenten en kip en werk af met de vinaigrette en 50 g verbrokkelde feta.

Dag 3: spicy noedels (2 pers.)

Voorbereiding: Meng 1 tl sriracha (of meer, als je van pit houdt) met 3 el sojasaus, 1 tl sesamolie, 2 el limoensap en 1 tl honing tot een spicy marinade. Bewaar in een afgesloten potje in de koelkast.

De dag zelf: Kook 170 g noedels volgens de instructies op de verpakking en laat uitlekken. Verhit wat olie in een wok en warm de groenten in 2 min. op. Voeg de saus en de noedels toe. Meng goed dooreen en serveer met versnipperde lente-ui.