Direct naar artikelinhoud
Vlaamse formatie

Schokgolf door middenveld uit vrees voor Vlaamse besparingen

Onder meer Chiro Jeugd Vlaanderen ondertekende de open brief.Beeld BELGA

In een open brief drukken 78 organisaties de vrees uit buitenspel te worden gezet door de toekomstige Vlaamse regering. De ondertekenaars, een breed amalgaam uit tal van sectoren, vrezen het slachtoffer te zullen worden van besparingen. 

Aanleiding is de mogelijke financiële drooglegging van het Minderhedenforum en gelijkaardige organisaties. In de N-VA-onderhandelingsnota over integratie en inburgering die lekte in deze krant (DM 22/08) staat dat organisaties “gebaseerd op herkomst of levensbeschouwing” niet langer ondersteund zullen worden door Vlaanderen. Zo komt het Minderhedenforum in het vizier.

Die passage heeft een schokgolf door de sector van gelijke kansen, integratie en inburgering gejaagd. Dreigen nog andere organisaties onder druk komen te staan? In een open brief op onze website eist het middenveld zijn plaats op. “Zonder onze verenigingen, worden burgers een eiland dat zelf maar moet zien te overleven wanneer zijn rechten worden ingeperkt”, klinkt het. 

De ondertekenaars zijn een bonte verzameling, gaande van vakbonden, over holebivereniging Çavaria tot vrouwenorganisaties als Femma of KVLV, maar ook Chirojeugd Vlaanderen of ouderenorganisatie Okra sloten zich aan.“Dat wijst erop dat de ongerustheid breed gedragen is. Ook die organisaties vrezen voor verdere besparingen”, zegt Sarah Scheepers van Ella vzw, een vrouwenorganisatie die het initiatief steunt. 

Scheepers wijst erop dat het middenveld drempels kan verlagen tussen burger en overheid. “Mensen in een zwakke positie, die anders nauwelijks gehoord worden, kunnen collectief wel degelijk hun stem laten horen. Het middenveld kan de blinde vlekken van het beleid invullen.”

Bij het Minderhedenforum zijn momenteel zo’n 25 mensen aan de slag. De werking is bijna volledig afhankelijk van de financiering vanuit Vlaanderen. Als die effectief wordt stopgezet, kan de organisatie de boeken toedoen. “We zijn bezorgd over de nota, maar wachten af wat in het uiteindelijke regeerakkoord staat”, zegt directeur Landry Mawungu.

Verlengstuk van overheid

Ook andere organisaties zijn ongerust. Zo kijkt N-VA volgens verschillende bronnen naar een fusie tussen de tientallen vzw’s die zich bezighouden met armoedebestrijding, zodat het beleid efficiënter en beter gestroomlijnd kan worden uitgevoerd. Vorige legislatuur was er al een gelijkaardige grote fusieoperatie tussen de vzw’s die werken rond inburgering en integratie. Ze werden ondergebracht in een zelfstandig Vlaams agentschap. De kritiek van heel wat medewerkers is dat ze nu niet meer zijn dan een verlengstuk van de overheid en niet kunnen zeggen en doen wat ze willen. Kleinere vrouwenorganisaties als Furia en Ella maken zich om dezelfde reden zorgen. Gaan zij binnenkort op in één groot vrouwenrechtenorgaan?

Ook op andere domeinen stelt de N-VA overigens de rol van het middenveld ter discussie. In het onderwijs moeten de koepels het ontgelden, net als de mutualiteiten bij welzijn. Vooral de CD&V geeft tegengas. “Het is een van de tektonische platen waar de partijen botsen bij de onderhandelingen”, zegt een insider.

De Vlaamse onderhandelingen gaan allicht vanaf morgen een nieuwe fase in. De voorbereidende werkgroepen per thema hebben stilaan hun werk afgerond, van dan af komen de zwaargewichten van N-VA, Open Vld en CD&V samen om de moeilijkste knopen door te hakken. Geen van de drie partijen wenste te reageren op de open brief. Een landing wordt niet voor eind volgende week verwacht.