Bilzenaar veroordeeld tot celstraf en miljoenenboete voor sigarettensmokkel

De Hasseltse correctionele rechtbank vanmorgen de 41-jarige Kristof S. uit Bilzen veroordeeld tot 18 maanden effectieve celstraf en een geldboete van 11,5 miljoen euro wegens sigarettensmokkel. Twee broers uit Maasmechelen kregen elk vier maanden voorwaardelijke celstraf en dezelfde geldboete, maar het overgrote deel met uitstel - uiteindelijk blijft zo’n 12.000 euro effectief over.

De zwendel ging in totaal over meer dan 10 miljoen sigaretten vanuit China naar ons land. De Bilzenaar werd als organisator beschouwd.

De affaire kwam in november 2013 aan het licht. De opsporingsdiensten van douane en accijnzen ontdekten in een Hasseltse loods een container met illegaal ingevoerde sigaretten. In de container zaten ruim een half miljoen pakjes, of 10 miljoen sigaretten. Bij de inval waren de twee Maasmechelse broers bezig de sigaretten over te hevelen. Zij kregen voor de klus naar eigen zeggen 400 euro. In het onderzoek kwamen nog vijf containers in beeld, die telkens vanuit China naar de Antwerpse haven vervoerd werden.

De vijf containers waren goed voor nog eens 50 miljoen sigaretten, maar de drie mannen kregen de vrijspraak voor hun betrokkenheid bij deze containers. Kristof S. was niet aan zijn proefstuk toe. In het verleden werd hij voor gelijkaardige feiten tot 12 maanden cel veroordeeld. Een vijftiger uit Antwerpen werd over de hele lijn vrijgesproken.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen