Direct naar artikelinhoud
La casa Del Artista

Binnenkijken: het stulpje van Karl Lagerfeld in Biarritz

Binnenkijken: het stulpje van Karl Lagerfeld in Biarritz
Beeld rv

‘Midden jaren 2000 kocht Alain Afflelou deze eigendom van een van de belangrijkste mode­ontwerpers ter wereld’, staat er op de website van luxecomplex Elhorria. Afflelou is een bekende Franse opticien. En nu hij dood is, ­kunnen we ook de anonieme modeontwerper onthullen: Elhorria was van begin jaren 90 tot 2006 Karl Lagerfelds buitenverblijf aan de rand van Biarritz.

Hoe hij in Baskenland terechtkwam? Daarvoor moeten we terug naar 1990, toen hij een modeshoot deed in Villa Arnaga, op een half uur van Elhorria. Inès de La Fressange, sinds 1983 zijn exclusieve Chanel-muze, was toen het campagnemodel. Lagerfeld was op de shoot danig onder de indruk van de prachtige villa in neo-Baskische stijl. Hij besloot om daar in de buurt voor zichzelf een optrekje te zoeken met een gelijkaardige architecturale vibe. Elhorria kwam op zijn radar. Het domein van 19 hectare had niet alleen een fenomenaal zicht op de Pyreneeën en de zee, de villa kende zelf al een roemruchte geschiedenis, waarin ook Lagerfeld voorkwam. In de jaren 50, toen hij nog voor Jean Patou werkte, was hij er al eens op een modefeestje.

Binnenkijken: het stulpje van Karl Lagerfeld in Biarritz
Beeld rv

Elhorria zelf was in 1925 gebouwd in opdracht van de familie van Nicolas Louis Alexandre de Gunzburg (1904 – 1981), een Frans-Russische dandy die beter bekend stond als ‘Baron de Gunzburg’. Geld was voor hem geen issue: in de jaren 20 en 30 organiseerde hij legendarische gekostumeerde bals op fabelachtige locaties. Op zijn ‘Country Ball’ in Parijs in 1931 verzorgde architect Jean-Michel Frank de decors, componeerde Cole Porter de muziek en kwam Coco Chanel met gevlochten haar opdagen op een melkboerkar. Extravaganza ten top, maar toen drie jaar later zijn familiefortuin opgesoupeerd bleek, verkaste hij naar Amerika. Daar schopte hij het nog wel tot moderedacteur voor Vogue en Harper’s Bazaar en tot consultant voor de beginnende Calvin Klein. In 1978 gaf hij als consultant voor Maximilian Furs zelfs een ­ontwerpopdracht aan niemand minder dan Karl Lagerfeld.

Lagerfeld kwam vooral ’s zomers graag naar zijn villa bij Biarritz. Op het landgoed liet hij zelfs nog een tuin, fotostudio en ­bibliotheek ontwerpen. Maar in 2006 besloot hij toch om het domein te verkopen aan Afflelou. De optieker ­transformeerde het tot een luxueuze retreat met cottages, vergaderruimtes en suites tussen de 400 en 1.400 euro per nacht.

Elhorria Le Domaine , 55 Rue Alan Seeger, Biarritz. elhorria.com