Dominic Cummings, topadviseur van Boris Johnson, aan Downing Street 10 in Londen.
Volledig scherm
Dominic Cummings, topadviseur van Boris Johnson, aan Downing Street 10 in Londen. © AP

“Monster” voor de één, “goeroe” voor de ander: portret van Dominic Cummings, het brein van Downing Street 10

Het plan om het parlement te sluiten is zijn uitvinding. Hij zette een topadviseur van de Britse Financiënminister hardhandig op straat en is verantwoordelijk voor het opzijzetten van rebellerende Conservatieven. Door voormalig premier David Cameron omschreven als een “carrièrepsychopaat”. De 47-jarige intellectueel Dominic Cummings is verantwoordelijk voor de leugens tijdens de brexitcampagne in 2016 en de eindeloze brexitsoap, en staat liever niet in de spotlights.

11 reacties

  • guido Bervoets

    5 jaar geleden
    Het is natuurlijk veelzeggend dat iemand als Cummings die de democratie wil terzijde schuiven en het land wil laten leiden door een elitegroep en technocraten die niet verkozen zullen zijn door het volk, gretig gebruik maakt van een referendum om zijn agenda door te drukken. Eens zo een elitegroep de leiding heeft kun je ervan op aan dat er nooit geen referendum meer zal plaatsvinden.
  • Gerard Braeckmans

    5 jaar geleden
    Paul De Mol, de bevolking heeft er voor gekozen via een referendum. Maar de meesten van die 'bevolking' begrijpen geen jota van hetgeen die brexit inhoudt en de gevolgen daarvan. Ze zijn gewoonweg misleid door politiekers. Waarvan enkelen intussen verdwenen zijn en een andere is Boris Johnson die het probeert door te drukken. Tot zover hetgeen er aan de hand is.
  • Rudy Meert

    5 jaar geleden
    Mijnheer De Mol. Uit het artikel blijkt duidelijk dat het "Leave" kamp , in casu Dominic Cummings, de bevolking op een verkeerd been gezet heeft. Dit was reeds duidelijk na één week, waar mijnheer Farage moest toegeven dat hij gelogen had betreffende de bijdragen aan de EU en zijn bewering dat de sociale zekerheid veel meer middelen zou hebben, moest inslikken.
  • Gunter Verleyen

    5 jaar geleden
    fout Paul, een referendum waar +/- 35% van de stemgerechtigden komt opdagen en neem daar 51% van is volgens simpel rekenen geen "meeste Britten". Het parlement is nog altijd de vertegenwoordiging van het volk en niet de regering. En de pro-brexiteers hebben veel fake-feiten gebruikt om het referendum te winnen en of Boris de verkiezingen gaat winnen? NVA en Groen ging ook flink vooruit gaan bij ons volgens de polls en zie
  • Els Vandamme

    5 jaar geleden
    @Paul: 51 procent die pro brexit heeft gestemd, lijkt me precies toch niet 'de meeste Britten'....en de campagne van pro Brexit team was gebaseerd op leugens.