Sahar in de blauwe kleuren van haar favoriete voetbalclub.
Volledig scherm
Sahar in de blauwe kleuren van haar favoriete voetbalclub. © Privéfoto

Iraanse vrouwelijke voetbalfan riskeert gevangenisstraf na omzeilen stadionverbod, steekt zichzelf in brand en sterft

Ze was een grote fan van de Iraanse voetbalclub Esteghlal. Alleen, ze woonde in een land waar het voor vrouwen verboden is in stadions te komen waar mannen hun wedstrijden spelen. Vorige week stak Sahar Khodayari (30) zichzelf in brand nadat ze hoorde dat ze mogelijk de gevangenis in moest omdat ze dat stadionverbod had omzeild. De jonge vrouw is nu overleden aan haar verwondingen. Iran rouwt om de dood van ‘Blue Girl’, het protest tegen het “ouderwetse” stadionverbod laait weer op.

10 reacties

  • Diane Bernaerts

    5 jaar geleden
    Mark Germanus: dan zijn de Amerikanen wel heel hypocriet, hé: wel Iran boycotten, maar niet Saoedi-Arabië, waar vrouwen het nog veel slechter hebben.
  • Diane Bernaerts

    5 jaar geleden
    Wat ik niet begrijp: een vrouw kan daar geen politieagent worden, maar de grote baas van de nationale luchtvaartmaatschappij van Iran is wel een vrouw? En vrouwen kunnen ook professor, parlementslid, enz. worden.
  • Ludwig Vanleeuwen

    5 jaar geleden
    @Alireza Nabhanizadeh, moesten de moslims nu ook de regels en wetten van het Westen respecteren, dan waren wij al een heel eind verder. En zowel de sjiietische als de soennitische islam mag moderniseren en vooral veel meer respect tonen voor de vrouw en de andersgelovigen.
  • Kris van Laer

    5 jaar geleden
    Hoe je het draait of keert, of je nu links of rechts bent, feit is en blijft dat islam een vrouwonvriendelijke religie is. Kan alleen maar hopen dat de revolutie van jongeren en vrouwen in deze landen niet lang meer op zich laat wachten en we de komende decenia wereldwijd naar een gematigde vorm van islam gaan.
  • Alireza Nabhanizadeh

    5 jaar geleden
    Het is de regels van Iran en het moet gerespecteerd worden.