Direct naar artikelinhoud
Trump

Trump wil nulrente in VS

Donald TrumpBeeld Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump wilt dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de rente in de Verenigde Staten op nul zet, of zelfs negatief maakt. Het is de zoveelste aanval van Trump op de Fed en diens baas, Jerome Powell.

en

Trump liet al meermaals weten dat hij de Amerikaanse rente veel lager wil. De Fed verlaagde die in augustus voor het eerst in meer dan tien jaar, tot de vork van 2 tot 2,25 procent. Uit notulen van die beleidsvergadering bleek naderhand dat enkele leden voorstander waren van een grotere renteverlaging. 

Op Twitter lanceerde Trump een nieuwe aanval op "de naïviteit van Jay Powell en de Federal Reserve". Volgens de Amerikaanse president moeten zij "de intrestvoeten naar nul, of minder, brengen" en moet de VS dan beginnen de staatsschuld te herfinancieren. "De kosten van de rentebetalingen zouden dan een stuk lager kunnen, terwijl we de leningen gelijk langer kunnen vastzetten", tweette hij.

Twitter bericht wordt geladen...

De president is ten slotte van mening dat de Verenigde Staten "altijd de laagste rente zouden moeten betalen". Het is de schuld van Powell en de Fed dat in Amerika niet gebeurt wat andere landen wel doen. "Door die idioten missen we een kans die je maar één keer in je leven krijgt."

In Europa staat het belangrijkste rentetarief sinds maart 2016 op nul.