Direct naar artikelinhoud
Libra

Frankrijk wil ontwikkeling Facebook-munt in Europa verhinderen

Frankrijk wil ontwikkeling Facebook-munt in Europa verhinderen
Beeld REUTERS

De Franse minister van financiën Bruno le Maire heeft vanochtend aangekondigd dat Frankrijk de ontwikkeling van de Libra, de digitale munt van Facebook, ‘op Europese grond’ wil verhinderen. Het zou ‘de monetaire soevereiniteit’ van de deelstaten in het gedrang brengen. De sociaalnetwerksite wil zijn nieuwe munt volgend jaar lanceren.

en

“Ik wil het heel duidelijk stellen: onder deze voorwaarden kunnen wij de ontwikkeling van Libra op Europese bodem niet toelaten.” Dat zei Le Maire donderdag tijdens een toespraak op een conferentie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) over de uitdagingen rond cryptovaluta.

Volgens de minister zijn er “systematische” risico’s aan verbonden die kunnen leiden tot de “privatisering van een munt in handen van één enkele speler met meer dan 2 miljard gebruikers op aarde”. “De monetaire soevereiniteit van de staten staat op het spel”, luidde het. “Elk mankement in de werking van de munt en het beheer van haar reserves, zou aanzienlijke financiële onrust kunnen creëren.”