Direct naar artikelinhoud
Toerisme

‘Het toerisme in Brugge is nog niet onleefbaar, maar we moeten vermijden dat het zo ver komt’

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat toerisme in Brugge niet te veel gaat wegen op de stad?Beeld thomas sweertvaegher

Amsterdam en Dubrovnik treden op tegen het massatoerisme. Ook in Vlaanderen is het stilaan tijd om maatregelen tegen een ‘overload’ te nemen, vindt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen.  

Is de overlast dan zo groot? 

Peter De Wilde: “We hebben een onderzoek gedaan bij de inwoners van kunststeden zoals Brugge. We vroegen hen of ze nog tevreden zijn over het toerisme. 80 procent bleek dat te zijn. Toch krijgen we ook opmerkingen over hoe het op sommige plaatsen op sommige tijdstippen heel druk begint te worden. Daarom willen we niet wachten tot het vijf na twaalf is en nu al vooruit kijken.”

Aan welke maatregelen denkt u? 

“Daar zijn we met de sector volop over aan het nadenken. We kunnen ons meer richten op een doelpubliek waarvan we vinden dat er een ‘match’ is met wat we te bieden hebben. In dat opzicht hebben we veel geleerd uit de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, waarbij toeristen op zoek gingen naar hun gesneuvelde familieleden. 

“In Vlaanderen kunnen we trachten om niches te bereiken, zoals ook de culturele meerwaardezoekers, die gek zijn op de oude Vlaamse meesters. Als zij terugkeren naar hun land, kunnen ze optreden als ambassadeurs voor ons land.

“Er zijn ook al maatregelen getroffen. Zo heeft Brugge een hotelstop om te vermijden dat alle huizen in het centrum omgevormd worden tot een hotel. Gent wil met allerlei regels paal en perk stellen aan Airbnb.” 

Knokke-Heist wil ‘ongemanierde’ toeristen afstoten door blote basten voorbij het strand te beboeten. Wat vindt u daarvan? 

“Als je bepaald gedrag wilt bestraffen, moet je eerst onderzoeken wat dat gedrag veroorzaakt. Nu haalt Knokke direct de hamer boven. Ik snap wel dat de gemeente zich een bepaald imago wil aanmeten. In Barcelona hebben ze hetzelfde geprobeerd, omdat ze geen strandtoeristen met flipflops in de metro wilden. Maar bonne chance als je die er allemaal uit wilt halen.”

Uit Brugge kwamen deze zomer berichten van de horeca dat de terrassen leeg waren. Is er wel een gevaar voor te veel bezoekers? 

“Misschien is er soms wel sprake van een substitutiefenomeen. Dat kan. Als mensen denken dat het te druk gaat worden, blijven ze weg. Maar in de cijfers zien we zeker geen terugval.

“Wat ook geen goed doet aan Brugge zijn de zeecruises. Als je als dagjestoerist naar Brugge komt en je wilt met je vriendin in een bootje varen, en je hebt de pech dat op dat moment een cruiseschip zijn lading over de stad uitstort, dan sta je daar mooi. Die bootjes zitten allemaal vol. En in de straten kun je nergens passeren.

“Oké, ik overdrijf enigszins, want de situatie is nog niet onleefbaar. Maar we moeten wel vermijden dat het ooit zo ver komt.”

 U zit nu op een congres met de toeristische sector. Waarover gaat dat?  

“De titel van het congres is ‘Reizen naar morgen’. Het feit dat we kunnen reizen en onze horizon kunnen verbreden, is natuurlijk geweldig. Maar hoe kunnen we maken dat het ook zo blijft? En hoe zorgen we ervoor dat de balans tussen bezoekers en de ondernemers in de toeristische sector gezond is? Daar willen we verder over nadenken, om te garanderen dat toerisme een positieve kracht blijft.”