Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Drones vallen grootste olie-installaties ter wereld aan in Saoedi-Arabië, olieproductie gehalveerd

Na de aanval stegen dikke rookpluimen op vanop de olie-installaties.Beeld REUTERS

Drones hebben gisterenmorgen een Saoedische olieraffinaderij en een olieveld aangevallen. Daardoor is een enorme brand veroorzaakt, die volgens de autoriteiten nu weer onder controle is. De aanval is opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen, maar de VS wijzen naar Iran. De raffinaderij is de grootste ter wereld. Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco heeft zijn olieproductie gehalveerd. Volgens bronnen is de productie met ongeveer 5 miljoen vaten per dag verminderd.

en

De rebellen zeggen tien drones op de Saoedische installaties te hebben afgestuurd. ‘Wij hebben het recht deze aanvallen uit te voeren, en we waarschuwen de Saoediërs dat we onze doelwitten zullen uitbreiden’, zei woordvoerder Yahya Saree volgens Al Jazeera op het tv-kanaal van de rebellen.

De aangevallen raffinaderij is eigendom van staatsoliebedrijf Aramco. Het is de grootste olieverwerkingsfaciliteit ter wereld, en bevindt zich in Abqaiq, ruim 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Riyad, langs de kust van de Perzische Golf. Het olieveld dat is aangevallen, ligt in de regio Khurais, tussen de Golf en Riyad.

De rookpluimen na de aanval waren zelfs vanuit de ruimte te zien.Beeld AP

Buitenlandse inmenging

Het Saoedische koninkrijk trekt samen met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) al sinds 2015 op tegen de Houthi-rebellen in het noorden van Jemen, die volgens hen worden gesteund door Iran. De Houthi’s proberen heel Jemen te veroveren. De strijd is, mede door de buitenlandse inmenging, uitgelopen op een bloedbad waarbij tienduizenden burgers om het leven zijn gekomen, en miljoenen mensen zijn ontheemd.

De laatste tijd zijn er scheuren ontstaan in de coalitie: de VAE lijken niet meer te strijden voor de Jemenitische president Abd Rabbuh Mansur Hadi, zoals Saoedi-Arabië doet, maar voor een nieuwe partner, namelijk de zuidelijke separatisten. Ondertussen voeren de Houthi’s de laatste maanden steeds meer aanvallen met drones en raketten uit op Saoedi-Arabië.

Olieprijs

Het is nog onduidelijk of de aanvallen gevolgen zullen hebben voor de olieprijs – dat is afhankelijk van de schade die bij de aanvallen is opgelopen. In Khurais wordt ongeveer 1 procent van ’s werelds olie geproduceerd en in Abqaiq wordt zo’n 7 procent van de aanvoer verwerkt. Zelfs een kleine verstoring van het proces kan grote gevolgen hebben.

Olieprijs
Beeld AFP