© AP

Telefoontje tussen Trump en Taiwanese presidente leidt tot commotie

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft vrijdag een telefoongesprek gehad met de Taiwanese presidente Tsai Ing-wen. Het nieuws leidde tot veel commotie: het is immers de eerste keer sinds 1979 dat een Amerikaanse president openlijk dergelijk contact legt, en dat zou in slechte aarde kunnen vallen bij China.

edm

"Tijdens hun conversatie hebben ze de nauwe banden op vlak van de economie, de politiek en de veiligheid tussen Taiwan en de Verenigde Staten aangehaald", zo klinkt het in een persbericht. Beide presidenten hebben elkaar "gefeliciteerd" voor hun recente verkiezingsoverwinningen.

De officiële politieke toenadering tussen Taiwan en de VS was de eerste sinds 1979, toen Washington de betrekkingen met Taipei verbrak. Sindsdien hebben de VS en Taiwan stabiele, maar slechts onofficiële betrekkingen.

Taiwan is de facto onafhankelijk van China sinds de burgeroolog van 1949, toen het nationale leger van Kuomintang naar het eiland was gevlucht na zijn nederlaag tegen de communisten. China beschouwt Taiwan echter nog steeds als een deel van zijn grondgebied. De betrekkingen tussen China en Taiwan zijn nog verslechterd sinds de verkiezing van Tsai Ing-wen, wier partij vijandig staat tegenover Peking.

"Zij heeft mij gebeld"

"De president van Taiwan heeft mij gebeld vandaag om me te feliciteren voor mijn overwinning bij de presidentsverkiezingen. Bedankt", reageerde Donald Trump op de commotie."Het is interessant dat de VS voor miljoenen dollars militair materiaal verkoopt aan Taiwan, maar dat ik geen telefoontje zou mogen accepteren om mij te feliciteren", aldus de nieuwe president nog.

Adviseurs van Trump raadden hem tijdens zijn campagne aan om Amerikaanse wapens te verkopen aan Taiwan, om een tegengewicht te bieden voor de groeiende militaire macht van China, maar het is momenteel nog onduidelijk hoe Trump zelf tegenover Taiwan staat.

Washington steunt sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw de politiek van "één China", na het historische bezoek van president Richard Nixon aan China, dat de betrekkingen tussen beide landen herstelde. In 1978 erkende de VS Peking officieel, en in 1979 sloten de VS hun ambassade in Taiwan.

"Trucje van Taiwan"

"Dit is een trucje van Taiwan", zo reageerde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zaterdag op het telefoongesprek volgens het in Hongkong gevestigde webportaal Phoenix Cable TV. "Het kan de reeds vastgelegde situatie van China in de internationale gemeenschap niet veranderen. Ik geloof niet dat het de één China-politiek zal veranderen dat de Amerikaanse regering vele jaren heeft gesteund."

Wang noemt het één China-beleid ‘de hoeksteen van een gezonde ontwikkeling van de Chinees-Amerikaanse relatie. We hopen dat deze politie fundering niet zal worden verstoord of beschadigd.’

"Vijanden"

Volgens het persbericht sprak Trump vrijdag ook met de Afghaanse president Ashraf Ghani, de Singaporese premier Lee Hsien Loong en de controversiële populistische Filipijnse leider Rodrigo Duterte, die de huidige president Barack Obama eerder dit jaar een "hoerenzoon" noemde. Eerder raakte ook bekend dat hij sprak met de Pakistaanse premier Nawaz Sharif.

Trump maakt er een spelletje van om zo veel mogelijk ‘vijanden’ van de VS te spreken. Hij onderhoudt goede contacten met de Russische president Vladimir Poetin, die deze week in zijn jaarlijkse toespraak heeft gezegd dat hij graag zou samenwerken met de VS om het terrorisme te bekampen.

En vrijdag heeft Trump nog zijn Filipijnse collega Rodrigo Duterte uitgenodigd voor een bezoek. De voorbije maanden was de relatie tussen de VS en de Filipijnen fel verslechterd. Duterte had zich steeds vijandig opgesteld tegenover Obama, omdat de Amerikaanse president zich bezorgd heeft getoond over de manier waarop Duterte mensenrechten negeert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER