Direct naar artikelinhoud
Olie

Iedereen kijkt naar Trump: slaan de VS terug?

Zal Trump terugslaan na de droneaanval op Saudi-Arabië?Beeld AP

Komt er een Amerikaanse vergelding voor de droneaanval op de Saudische olie-installaties? Nu de Saudi’s ook in de richting van Iran wijzen, kijkt iedereen weer naar de Amerikaanse president Trump. De prijzen voor olie bereiken door de geopolitieke spanning recordhoogtes. 

De Verenigde Staten zijn “locked and loaded” schreef Trump op Twitter na de droneaanval van afgelopen weekend op de Saudische olie-industrie. Maar hoe de VS zouden reageren, ging volgens Trump ook afhangen van Saudi-Arabië. Op basis van de eerste resultaten van hun onderzoek laten de Saudi’s nu weten dat de projectielen waarmee de installaties zijn bestookt uit Iran komen.  

“Het onderzoek gaat verder”, zegt woordvoerder Turki al-Maliki, volgens het persagentschap AFP. “Maar alle indicaties wijzen erop dat de wapens die in beide aanvallen zijn gebruikt uit Iran afkomstig zijn.” Of ze ook vanuit Iran zijn afgevuurd, is volgens de Saudische autoriteiten niet duidelijk.  

Drones 

De aanval werd eerst opgeëist door de Houthi-rebellen, die ondertussen ook al hebben gedreigd met nieuwe aanvallen. Zij zijn gelieerd aan Iran en in Jemen verwikkeld in een burgeroorlog tegen een coalitie die geleid wordt door Saudi-Arabië. De VS lieten al verstaan dat ze twijfelden aan de claims van de Houthi’s en keken al eerder in de richting van Iran.  

Luchtbeelden van het brandende complex.Beeld AFP

Volgens de Amerikaanse overheid kunnen de projectielen die de installaties van Abqaiq en Khurais hebben geraakt enkel vanuit Iran of Irak komen, maar niet vanuit Jemen. De Iraanse president Rohani houdt echter vol dat de Houthi’s achter het bombardement zaten. “Ze doen niets meer dan zich verdedigen.”

Te midden van de spanningen zou de Iraanse Revolutionaire Garde, een elitekorps van het Iraanse leger, ook een ‘vaartuig’ onderschept hebben, dat 250.000 liter olie naar de Verenigde Arabische Emiraten probeerde te smokkelen. 

Door al het geopolitieke tumult steeg de olieprijs naar recordhoogte. Maandagochtend sprong de prijs voor een vat ruwe Brent-olie in Londen meteen met 12 dollar (bijna 11 euro) omhoog en ging boven de drempel van 70 dollar (meer dan 63 euro). Ook al daalde de prijs nadien weer, toch liet die schok zich overal voelen op de financiële markten. 

Olieprijs

Door de schade aan de olie-installaties - op het olieveld van Abqaiq staat de grootste olieraffinaderij ter wereld - moest Saudi-Arabië de productie terugschroeven met meer dan 5 miljoen vaten per dag. Dat is ongeveer de helft van wat Saudi-Arabië produceert, en zowat 5 procent van de dagelijkse productie wereldwijd. 

Satellietbeelden van de site voor de aanval.Beeld AFP

Het Saudische staatsbedrijf Aramco, dat de sites beheert, gaf ook nog te kennen dat het allicht weken of maanden zal duren voor het grootste deel van de productieproblemen is opgelost. Het staatsbedrijf was ook nog bezig met de voorbereidingen van een beursgang, maar die wordt wellicht uitgesteld. Trump heeft inmiddels laten weten dat de VS de ‘strategische reserves’ openstellen om ervoor te zorgen dat de bevoorrading niet in het gedrang komt.   

“De situatie is echt buitengewoon ernstig”, zegt Amerika-expert Willem Post (Clingendael Instituut). “Want dit zet Amerikaanse economische belangen op het spel. In de Amerikaanse media is er sprake van een Pearl Harbor-moment, omdat dit de trigger zou kunnen zijn om hard op te treden tegen Iran. Alle ogen zijn nu op Trump gericht.”