Direct naar artikelinhoud
BrexitUpdate

Juncker: ‘No deal-brexit is niet en zal nooit gewenste uitkomst voor de EU zijn’

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.Beeld EPA

Een Brits vertrek zonder akkoord is “een zeer reëel risico” en dat zal nooit de gewenste uitkomst voor de Europese Unie zijn. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker onderstreept in het Europees Parlement in Straatsburg. Op zes weken van de deadline lanceerde hij er een nieuwe oproep aan de Britse regering om concrete voorstellen voor een akkoord op tafel te leggen.

en

De Britse premier Boris Johnson zat maandag in Luxemburg voor het eerst aan tafel met Juncker, maar veel nieuws kon de Commissievoorzitter over dat onderhoud niet vertellen. Johnson zegt nog steeds dat hij een akkoord over de boedelscheiding wil, maar ook dat hij het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober koste wat kost uit de Europese Unie zal halen.

Juncker wees er nogmaals op dat de Europeanen geen ongeordend Brits vertrek wensen. Dat zal volgens hem de belangen van Europese noch Britse burgers dienen. “Een no deal brexit is blijkbaar een optie voor het Verenigd Koninkrijk, maar het is niet en zal nooit de gewenste uitkomst voor de Europese Unie zijn”, beklemtoonde de Luxemburger.

Grenscontroles

Het grootste knelpunt in de onderhandelingen blijft een oplossing die de herinvoering van grenscontroles op het Ierse eiland moet vermijden. Johnson wil niet weten van de zogenaamde backstop die de Europeanen met zijn voorgangster Theresa May waren overeengekomen, maar hij heeft tot dusver geen concreet alternatief voorgesteld.

“Het volstaat niet om ons uit te leggen waarom de backstop weg moet”, maakte de Europese hoofonderhandelaar Michel Barnier op zijn beurt duidelijk. “Wat we nodig hebben is juridisch werkbare oplossingen”.

Juncker hamerde erop dat beide partijen alles uit de kast moeten halen om alsnog een deal te maken. “Ik heb premier Johnson gezegd dat ik niet emotioneel gehecht ben aan de backstop, maar ik heb hem wel duidelijk gemaakt dat ik heel gehecht ben aan zijn doelstellingen”, zo verwees hij naar de bescherming van de Europese eenheidsmarkt, de geïntegreerde economie op het Ierse eiland en het Noord-Ierse vredesproces. 

Resolutie

 In een resolutie schaarde het Europees Parlement zich achter de aanpak van Juncker en Barnier. Ze onderstrepen dat het bestaande echtscheidingsakkoord “eerlijk en evenwichtig” is en dat een vertrek zonder akkoord “helemaal de verantwoordelijkheid” van de Britse regering zou zijn. De parlementsleden onderstrepen ook dat zo’n harde brexit niets verandert aan de problemen die de brexit met zich meebrengt. Ook dan moeten de rechten van Europese burgers op het eiland gevrijwaard worden, moet de Britse regering haar financiële engagementen nakomen en moet de Ierse grenskwestie geregeld zijn. Pas dan kunnen er handelsgesprekken opgestart worden.

Guy Verhofstadt (Open Vld) waarschuwde ook voor pogingen van de huidige Britse regering om terug te komen op afspraken over eerlijke concurrentie die met May waren gemaakt in de politieke verklaring over de toekomstige relaties. “We gaan nooit aanvaarden dat het VK alle voordelen van vrijhandel krijgt, maar zich niet afstemt op onze ecologische, sociale en gezondheidsnormen. We zijn niet dom. We gaan onze eigen bedrijven en economieën niet doodmaken. Nooit zullen we een Singapore aan de Noordzee aanvaarden”, zei de oud-premier, die de parlementaire stuurgroep rond brexit leidt.

De brexit-resolutie, de eerste sinds de Europese verkiezingen van mei, werd goedgekeurd met een ruime meerderheid van 544 tegen 126 stemmen bij 38 onthoudingen.