Direct naar artikelinhoud
IranUpdate

VN-deskundigen naar Saudi-Arabië voor onderzoek naar aanval, Trump voert sancties tegen Iran ‘substantieel’ op

De wapens, volgens Saudi-Arabië kruisraketten en drones, die bij de aanval zouden zijn gebruikt.Beeld AP

Experts van de Verenigde Naties worden in Saudi-Arabië verwacht om een internationaal onderzoek te voeren naar de aanvallen van zaterdag op oliesites in het land, zo is woensdag uit diplomatieke bronnen vernomen. Het Saudische regime had op een persconferentie brokstukken van de drones en andere wapens getoond die gebruikt zouden zijn bij de aanval. Volgens het ministerie van Defensie is er ‘onweerlegbaar bewijs’ dat Iran achter de aanval zat. 

en

In een grote zaal heeft het Saudische ministerie van Defensie tientallen brokstukken tentoongesteld die gebruikt zouden zijn bij de aanval. Volgens de Saudi's gaat het zowel om drones en raketten die vanuit het noorden, dus vanuit Iran, zijn afgevuurd op de olie-installaties. “En sowieso niet vanuit Jemen.”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën ondertussen de opdracht gegeven de sancties tegen Iran "substantieel op te voeren" na de aanvallen. “Ik heb de minister van Financiën net opgedragen de sancties tegen Iran substantieel op te voeren!”, tweette Trump vanmiddag. 

Oorlogsdaad

 “Het was een Iraanse aanval”, zei minister van Buitenlandse Zaken Like Pompeo tegenover de pers het hoofd van de Amerikaanse diplomatie voor hij landde. De aanval draagt “de digitale vingerafdrukken van de ayatollah” Ali Khamenei, de geestelijke leider in Iran.

“Wij hadden geluk dat er bij deze aanval geen Amerikanen zijn gedood. Maar bij een oorlogsdaad van dit soort is er altijd het risico dat dit gebeurt”, zei Pompeo volgens nieuwszender CNN.

De minister bestempelde de Houthi-rebellen die de aanval hebben opgeëist als “leugenaars”. De geheime diensten zijn “zelfverzekerd” dat de Houthi’s niet over de ingezette wapens beschikken. Daarbij ging het om kruisraketten en drones.

Druk opvoeren

Washington is zijn campagne van maximale druk op Iran aan het opdrijven. Die begon nadat de Verenigde Staten zich hadden teruggetrokken uit het nucleaire akkoord van 2015 tussen Iran en de grootmachten. 

De spanningen namen deze week toe na een aanval met een drone op grote Saudische olie-installaties, opgeëist door de Houthi-rebellen in Jemen, die met Iran gelieerd zijn. Saudi-Arabië en de VS geven Iran de schuld van de aanval, hoewel Teheran de beschuldiging ontkent. 

De Iraanse president Hassan Rohani zei eerder vandaag dat Iran gesprekken met de VS alleen zou overwegen als Washington een blijk van goede wil geeft en zijn "maximum pressure"-campagne stopzet. 

Twitter bericht wordt geladen...

Resolutie

Intussen raakte bekend dat de VN deskundigen naar Saudi-Arabië sturen. Hun mandaat steunt op de resolutie die het nucleaire akkoord van 2015 met Iran bekrachtigde en op de resolutie die een embargo op de wapens in Jemen instelde, preciseerden diplomaten. 

Resolutie
Beeld AP
Resolutie
Beeld REUTERS